Oneindig wandelen in kleine patiotuin

In deze Gentse patiotuin kun je eindeloos blijven wandelen op de betonpaden. Die vormen samen de lay-out van een nog te bouwen huis.

De tuin is ontworpen door landschapsarchitect Floris Steyaert uit Brussel en hoort bij een architectenbureau. De mystiek van een verlaten bouwplaats heeft hij in deze tuin willen overbrengen. In Vlaanderen kom je ze geregeld tegen: werven die na het storten van de fundamenten plotseling verlaten zijn. Wat rest is de lay-out van een huis, soms volledig overwoekerd door spontaan opgeschoten groen.

Bellen en ijsberen

De betonpaden delen de patiotuin op in verschillende grotere en kleinere ruimtes. Daarnaast fungeren ze als wandelparcours waarop je oneindig kunt blijven lopen. En dat is handig volgens Steyaert want hij ziet het aan zijn eigen medewerkers, „als zij telefoon krijgen, gaan ze ijsberen. In deze tuin kun je oneindig blijven lopen en oneindig blijven bellen.’’

De tuin is aangelegd door Tuinen Stefan Haerinck uit Zulte. Dit bedrijf won hiermee dit najaar goud in de categorie klein (<150m2) van de Vlaamse Tuinaannemer. In Tuin en Landschap 25 staat een uitgebreide reportage over de tuin, waarin onder meer verteld wordt waarom Steyaert voor een Zelkova serrata en twee Sophora japonica heeft gekozen en welke planten hij als onderbeplanting heeft toegepast. Dit artikel kun je hier digitaal lezen (met inlog).

(Foto’s: De Vlaamse Tuinaannemer)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties