Tuin en Landschap Nieuws Britten concluderen: Japanse duizendknoop beste met glyfosaat bestrijden

Britten concluderen: Japanse duizendknoop beste met glyfosaat bestrijden

3

Japanse duizendknoop is het beste onder controle te houden door de toepassing van glyfosaat. Dit concluderen Britse onderzoekers van de Universiteit van Swansea na drie jaar onderzoek.

In Zuid-Wales hebben de onderzoekers negentien verschillende methoden onderzocht. 58 locaties van 225 m2 waren daarbij betrokken, op sommige werd Fallopia japonica bestreden, andere locaties dienden ter controle. De negentien methoden zijn onder te verdelen in fysieke methoden (bijv. afdekken en uittrekken), chemische (bijv. toedienen van herbicide) en integrale methoden (bijv. afmaaien in combinatie met het toedienen van een chemisch middel).

Japanse duizendknoop beste onder controle te houden met chemisch middel
Japanse duizendknoop (Foto: Richard Shaw)

Geen volledige uitroeiing
Na drie jaar werd duidelijk dat geen van de methoden de Japanse duizendknoop in deze tijdsperiode volledig uitroeit. Wel blijkt dat verschillende toepassingen van glyfosaat de invasieve exoot het beste onder controle houden.

De onderzoekers adviseren beheerders die de Japanse duizendknoop willen aanpakken om tweejaarlijks (in de zomer en de herfst) een bladbehandeling toe te passen. Of jaarlijks één keer in de herfst de stengel te injecteren of het blad te behandelen met een hogere dosering glyfosaat.

Uit de praktijkproef van Probos in Nederland bleek ook dat de toepassingen met glyfosaat effectief zijn. Om te bepalen of deze methoden ook geschikt zijn om op een locatie toe te passen, is de beslisboom bestrijding duizendknoop een handig hulpmiddel.

Reageer op dit artikel

3 Reacties op "Britten concluderen: Japanse duizendknoop beste met glyfosaat bestrijden"

avatar
nieuwste oudste meest gestemd
Roos
Gast

Is dit een grap? Fijn hoor dat Glyfosaat het beste werk maar waarom geen enkel regeltje erbij dat dit middel tevens verantwoordelijk is voor de verdwijning van bijen en andere insecten?
Duizendknoopgroeit een meter per dag! Je kunt het eten en waarom niet proberen er kleding van te maken?
In deze tijd moet je heel kritisch zijn overbestrijdongmidden. Jammer dat dat niet meegenomen is maar slechts alleen het onderzieksresultaat droog wordt weergeven.

Ellen
Gast

Vind ik een goed plan, van Bamboe wordt er ook kleding gemaakt, dus ja, waarom niet van de Japanse duizendknoop. Dit zal toch zeker ook moeten kunnen?

Peter Gudden
Gast

Men kwam met gif tot de meetwaarden die het meeste effect aantoonden, dat is niet hetzelfde als “het beste”. Met een sterker gif of ingegraven atoombom is bestrijding nog effectiever – niet beter.