Hortipoint Britten concluderen: Japanse duizendknoop beste met glyfosaat bestrijden

  Britten concluderen: Japanse duizendknoop beste met glyfosaat bestrijden

  4

  Japanse duizendknoop is het beste onder controle te houden door de toepassing van glyfosaat. Dit concluderen Britse onderzoekers van de Universiteit van Swansea na drie jaar onderzoek.

  In Zuid-Wales hebben de onderzoekers negentien verschillende methoden onderzocht. 58 locaties van 225 m2 waren daarbij betrokken, op sommige werd Fallopia japonica bestreden, andere locaties dienden ter controle. De negentien methoden zijn onder te verdelen in fysieke methoden (bijv. afdekken en uittrekken), chemische (bijv. toedienen van herbicide) en integrale methoden (bijv. afmaaien in combinatie met het toedienen van een chemisch middel).

  Japanse duizendknoop beste onder controle te houden met chemisch middel
  Japanse duizendknoop (Foto: Richard Shaw)

  Geen volledige uitroeiing
  Na drie jaar werd duidelijk dat geen van de methoden de Japanse duizendknoop in deze tijdsperiode volledig uitroeit. Wel blijkt dat verschillende toepassingen van glyfosaat de invasieve exoot het beste onder controle houden.

  De onderzoekers adviseren beheerders die de Japanse duizendknoop willen aanpakken om tweejaarlijks (in de zomer en de herfst) een bladbehandeling toe te passen. Of jaarlijks één keer in de herfst de stengel te injecteren of het blad te behandelen met een hogere dosering glyfosaat.

  Uit de praktijkproef van Probos in Nederland bleek ook dat de toepassingen met glyfosaat effectief zijn. Om te bepalen of deze methoden ook geschikt zijn om op een locatie toe te passen, is de beslisboom bestrijding duizendknoop een handig hulpmiddel.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  4
  Reageer op dit artikel

  avatar
  2 Comment threads
  2 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  4 Comment authors
  Herman jakobsEllenPeter GuddenRoos Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Roos
  Gast
  Roos

  Is dit een grap? Fijn hoor dat Glyfosaat het beste werk maar waarom geen enkel regeltje erbij dat dit middel tevens verantwoordelijk is voor de verdwijning van bijen en andere insecten?
  Duizendknoopgroeit een meter per dag! Je kunt het eten en waarom niet proberen er kleding van te maken?
  In deze tijd moet je heel kritisch zijn overbestrijdongmidden. Jammer dat dat niet meegenomen is maar slechts alleen het onderzieksresultaat droog wordt weergeven.

  Ellen
  Gast
  Ellen

  Vind ik een goed plan, van Bamboe wordt er ook kleding gemaakt, dus ja, waarom niet van de Japanse duizendknoop. Dit zal toch zeker ook moeten kunnen?

  Herman jakobs
  Gast
  Herman jakobs

  Bijen hebben hier géén last van. Ff huiswerk beter maken.

  Peter Gudden
  Gast
  Peter Gudden

  Men kwam met gif tot de meetwaarden die het meeste effect aantoonden, dat is niet hetzelfde als “het beste”. Met een sterker gif of ingegraven atoombom is bestrijding nog effectiever – niet beter.