Opnieuw geen besluit over Europese toelating glyfosaat

  De Europese Commissie is er opnieuw niet in geslaagd een besluit te nemen over verlenging van de Europese toelating voor glyfosaat. Er was geen gekwalificeerde meerderheid voor een verlenging van vijf jaar.

  Al sinds vorig jaar probeert de Europese Commissie een besluit te nemen over verlenging van de Europese toelating voor glyfosaat. Eerder werden voorstellen voor 15 en 10 jaar verlenging verworpen, en nu heeft een voorstel voor een verlening van vijf jaar het ook niet gered.

  Uitgefaseerd

  Al eerder was bekend dat landen als Frankrijk en België tegen verlenging zijn. Zij willen dat glyfosaat wordt uitgefaseerd en uiteindelijk verboden. Nederland was wel akkoord met een verlenging van vijf jaar. Van de 28 lidstaten stemden er 14 voor, 9 tegen en er waren 5 onthoudingen.

  Overzicht van de Europese stemming over vijf jaar verlenging van glyfosaat. Rood is voor, groen tegen, grijs is blanco.

  Aangezien de huidige toelating voor glyfosaat op 15 december afloopt, zal de Europese Commissie op korte termijn met een nieuw voorstel moeten komen.

  Teleurstellend

  Voedselwaakhond Foodwatch noemt het goed nieuws dat steeds meer landen zich uitspreken tegen het verlengen van de vergunning van glyfosaat. De organisatie vindt het echter „zeer teleurstellend” dat Nederland voor verlenging blijft stemmen.

  „Als een stof ervan wordt verdacht kankerverwekkend te zijn, moet deze niet worden toegelaten. Foodwatch roept de Nederlandse regering op om haar standpunt te herzien en zich aan te sluiten bij landen als Frankrijk, België, Oostenrijk en Luxemburg door zich uit te spreken tegen een hernieuwde toelating van glyfosaat.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties