Personeelstekort of vermeend tekort?

Volgens sommige hoveniers is er een serieus personeelstekort in de sector, volgens anderen is er sprake van een vermeend tekort. De regio, loon, arbeidsvoorwaarden en begeleiding hebben invloed, maar dat is niet het enige. Uit beide standpunten komt naar voren dat je hart moet hebben voor je personeel.

Volgens Jeroen Satter van Satter Hoveniersbedrijf uit Nijkerkerveen ligt het huidige personeelstekort deels aan de hoveniersbedrijven zelf. „Onder het personeelsmanagement van ieder hoveniersbedrijf in Nederland ligt eigenlijk nóg een laag en dat is personeelsplanning. En daar onder ligt nog een laag en die heet calculatie. Daar zit ook een voorspelling in – als het goed is – hoeveel manuren je komend jaar verwacht te hebben. Als je die beide zaken scherp in beeld hebt, zou je in principe nooit een personeelstekort hoeven hebben.”

Volgens directeur Teun Spies van De Lingebrug hoveniers was er tot 2016 geen personeelstekort. „Daarna begon het en het is alleen maar erger geworden. Vakmensen kon je toen al niet meer krijgen.” Tot zomer 2017 waren ongeschoolde krachten nog niet zo’n probleem. Momenteel is volgens Spies zelfs aan ongeschoold personeel amper te komen. In juni 2019 had hij vier man personeel tekort. „Het is zo erg dat als er een metselaar, loodgieter of timmer­man aanbelt, wij die – mits hij een goed karakter en goede werkmentaliteit heeft – gelijk aannemen.”

Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 2 of in het digitale magazine (met inlog).

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties