Piet Oudolf ontvangt Singer Prijs 2018

  Piet Oudolf heeft zondag 3 juni de Singer Prijs 2018 ontvangen. Deze oeuvre-prijs van de Vrienden van Singer Laren wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse kunstenaar. De feestelijke gebeurtenis vond plaats in de door Oudolf ontworpen openbare beeldentuin van Singer Laren, die op dezelfde dag officieel geopend is.

  De aarde als doek
  Kunsthistoricus Harriet Stoop de Meester, gastconservator van de tentoonstelling ‘Piet Oudolf, Singer Prijs 2018’ en bestuurslid van de Stichting Vrienden van Singer Laren, licht de keuze voor Oudolf toe: „De Stichting Vrienden van Singer Laren kent Piet Oudolf vol overtuiging de Singer Prijs 2018 toe. Wij beschouwen Piet Oudolf als kunstenaar, als schilder die de aarde als doek gebruikt en zijn composities inkleurt met bloeiende vaste planten, struiken en bomen. De planten vormen zijn palet. In Oudolfs tuinen speelt de cyclus van de plant een belangrijke rol, zo verandert het beeld van zijn prachtige plantcombinaties het hele jaar door.”

  De Singer Prijs bestaat uit een tentoonstelling in Singer Laren en de aankoop van een kunstwerk voor de museumcollectie. In 1968 werd de Singer Prijs voor het eerst uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen M.C. Escher, Charlotte van Pallandt, Constant Nieuwenhuys, Fioen Blaisse, Gerald van der Knaap, Dorothé van Driel, Maria Roosen en Caspar Berger. De Singer Prijs is ingesteld om bij te dragen aan de ontwikkeling van de hedendaagse Nederlandse beeldende kunst en sluit aan op het gedachtegoed van kunstverzamelaars Anna en William Singer, de grondleggers van Singer Laren.

  Ontwerptekeningen
  In de tentoonstelling ‘Piet Oudolf, Singer Prijs 2018′ zijn foto’s en ontwerptekeningen van de Singer beeldentuin en andere toonaangevende ontwerpen van Oudolf in binnen- en buitenland te zien.

  Gelijktijdig met de overzichtstentoonstelling van het werk van Piet Oudolf loopt de zomertentoonstelling ’Geschilderde tuinen’. Deze tentoonstelling toont impressionistische werken van Claude Monet en Evert Pieters, maar ook kunstenaars als Pyke Koch, Charley Toorop, Gustave de Smet, Emil Nolde, Henri le Sidaner, Herman Kruyder en Kees Maks zijn vertegenwoordigd.

  Beide exposities en de gratis toegankelijke beeldentuin zijn vanaf dinsdag 5 juni open voor publiek en zijn tot en met 26 augustus te zien in Singer Laren.

  Bekijk ook de fotoserie van de totstandkoming van de beeldentuin.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties