Remkes volgt afgetreden Gouverneur Limburg op

Johan Remkes wordt waarnemend commissaris van de Koning (CdK) in de provincie Limburg. De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken besloten hem voor te dragen voor benoeming. De waarneming gaat in op 19 april.

Remkes volgt Theo Bovens op. De Gouverneur van de provincie stelde vorige week zijn functie ter beschikking, nadat duidelijk werd dat Provinciale Staten geen vertrouwen meer in hem hadden. Bovens lag onder vuur als gevolg van het subsidieschandaal rond natuurbeheerorganisatie IKL-Limburg. Ook Gedeputeerde Staten van Limburg traden af als gevolg van de kwestie.

Remkes (69 jaar) was eerder onder andere commissaris van de Koning(in) in de provincie Noord-Holland en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Onlangs was hij waarnemend burgemeester van Den Haag. Zijn taak is in de eerste plaats om zo snel mogelijk weer een nieuw bestuur aan te stellen. Daarnaast moet Remkes werken aan het herstellen van vertrouwen tussen Provinciale en Gedeputeerde Staten, en aan een omslag in de bestuurscultuur.

Blijvende aandacht voor integriteit

In antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten schrijft Ollongren dat zij geen aanwijzingen heeft dat dergelijke kwesties ook bij andere provincies spelen. „Tegelijkertijd is er blijvende aandacht nodig voor integriteit. Dit is dan ook een terugkerend onderwerp op de agenda van het overleg dat ik regelmatig heb met de Kring van commissarissen van de Koning.”

Ollongren schrijft ook dat bij het ministerie van Binnenlandse Zaken geen meldingen zijn binnengekomen over de gang van
zaken met subsidies in Limburg.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties