De Boomkwekerij Teelt Residu-onderzoek moet kwekers helpen in afzet

  Residu-onderzoek moet kwekers helpen in afzet

  0

  Eind dit jaar wordt een onderzoek naar residuen van gewasbeschermingsmiddelen in 12 boomkwekerijgewassen afgerond.

  Wageningen University & Research (voorheen PPO) en Delphy voeren het onderzoek uit op verzoek van de Raad voor de Boomkwekerij. Aanleiding is negatieve publiciteit over residuen van met name neonicotinoïden.

  Het onderzoek vindt dit jaar onder andere plaats in Buxus, Lavandula en Clematis. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ervaringen in bloembollen, waarin reeds in 2015 zo’n onderzoek is gestart.

  Handvat bij vragen afnemers

  Volgens de Raad geeft het onderzoek inzicht in de residuen die in de praktijk kunnen worden aangetroffen. De resultaten bieden kwekers een handvat bij het beantwoorden van vragen van afnemers.

  Zo kan uit de hoogte van het residugehalte worden afgeleid of een middel op het gewas is toegepast, of dat het op een andere manier op het gewas is terechtgekomen. Bijvoorbeeld door een toepassing in voorgaande jaren.

  Het onderzoek wordt gefinancierd uit het Innovatieprogramma Boomkwekerij, met de laatste sectorgelden van het Productschap Tuinbouw.

  Foto: Arno Engels

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar