Risico op takbreuk door combinatie droogte en harde wind

Door droogte in combinatie met harde wind is er extra risico op vallende takken en zelfs het omwaaien van bomen. Daarvoor waarschuwt Natuurmonumenten. Zaterdag staat er enige tijd een stormachtige wind, met name in het westen van het land.

Volgens de weersvoorspellingen gaat het komend weekend flink waaien. Door de harde wind kunnen er takken uit de bomen vallen. Vanwege de droogte laat een aantal boomsoorten ook op het oog gezonde takken ineens vallen. Dit fenomeen staat bekend als ‘summer branch drop’ en lijkt een manier van bomen om zich te wapenen tegen de gevolgen van droogte.

Met name zwaardere bomen zoals beuken, platanen en eiken hebben er last van. Volgens boswachter Simone Prinsen van Natuurmonumenten is het extra oppassen in het bos, met name in bossen op de droge zandgronden in Oost-Nederland (de Veluwe) en Noord-Brabant.

Omgevallen dennenbomen

Op de Veluwe zijn bij windstil weer de afgelopen weken al verschillende kronen en takken uit beuken afgebroken. In de Loonse en Drunense Duinen zijn spontaan een aantal grote dennenbomen omgevallen. Het zand waarin de bomen wortelen is nu zo droog, dat bij wind de bomen heen en weer bewegen en de wortelstronk steeds losser in het zand komt te staan. Uiteindelijk kan een flinke windvlaag de boom het laatste zetje geven.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties