Sorteerwerk amaryllis deels geautomatiseerd

  Bij de meeste amaryllistelers is het oogstseizoen begonnen. Het sorteren van de stelen is op enkele bedrijven geautomatiseerd. De meeste ervaring heeft Van der Ende Flowers in Maasdijk.

  Op de locatie van Van der Ende Flowers in Maasdijk gaan er in het hoogseizoen minstens 30.000 stelen per dag door de handen van de medewerkers. Het sorteerwerk voor de productie uit de kas van 5 hectare is sinds enkele seizoenen geautomatiseerd. Fabrikant Jamafa ontwikkelde samen met de broers Van der Ende een sorteermachine die past in hun schuur en voldoet aan de wensen. De ronddraaiende bakjes van de machines zijn bekend; je legt de bloem in een bakje en de lengtesortering kan beginnen. Extra is de sortering via camera’s. Dat Visionsysteem kan alles meten wat van bovenaf gezien kan worden, zei Jamafa tijdens een landelijke bijeenkomst amaryllis van Glastuinbouw Nederland op 13 oktober in Maasdijk. Tests wezen uit dat het bij amaryllis mogelijk is om via Vision op gewicht te sorteren.

  Opleggen

  De sorteermachine bij Van der Ende heeft drie plekken voor het opleggen/invoeren van de bloemen. Die klus doen de meest ervaren medewerkers. De kwalitatief goede stelen met 4 of meer kelken leggen ze iets hoger in de bakjes dan de stelen met 2 of 3 kelken.

  Reken je terug naar de inpakcapaciteit per persoon per uur, dan kom je op zo’n 400 stelen. Dat gemiddelde is gehaald bij de vier telers die inmiddels zo’n machine van Jamafa hebben. Telers die hun bloemen handmatig sorteren en inpakken geven aan dat ze 250 tot 300 stelen per uur kunnen verwerken.

  Benieuwd naar de ervaringen en een richtprijs voor de sorteermachine? Lees het deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is het artikel te vinden via Mijnbloemisterij.nl

  Twee van de twaalf uitgangen die de sorteermachine bij Van der Ende Flowers heeft. De stelen komen ‘op hoopjes’ via een lopende band bij de inpakkers. Hieronder een filmpje van een sorteermachine bij Jamafa bij een andere teler van snijamaryllis plaatste.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties