Sporen

  Kom, ik neem je mee naar een andere tijd, nu precies 75 jaar geleden, een tijd die zijn sporen nalaat. Het is winter. Grote delen van Nederland zijn bevrijd, maar hier in het westen duurt de oorlog voort. Mensen sterven op straat van honger en kou. De nazi’s voeren een schrikbewind tegen beter weten in.

  Tóch zijn er mensen die in opstand komen. Ze plegen heldendaden onder verschrikkelijke omstandigheden. Ook is er in die winter een Haagse scholier op de vlucht voor de honger en de bombardementen op zijn stad. Hij vindt onderdak bij een boer waar hij een dagboek bijhoudt. Het verhaal gaat niet over grote verzetsdaden, niemand wordt gered. Wél word je meegenomen in de worsteling van een gewone jongen die probeert te overleven in een bizarre wereld.

  Met zijn dagboek heeft deze 17-jarige scholier die vreselijke tijd niet kunnen voorkomen. Ook de idealistische verzetshelden konden dat niet. Maar élk protest, al is het maar in een dagboek, laat zijn sporen na. Door elke afzonderlijke beslissing, hoe klein ook, maken mensen geschiedenis. Het verandert iets in de wereld, in de straat of alleen bij jezelf. Dat is wat er toe doet.

  Een aspirant hovenier laat ook zijn sporen na. Ruud Snijders was nog maar een broekie toen-ie besefte dat groenbeheer ecologischer moest. Als een Don Quichot propageerde hij een duurzamere manier van tuinieren. Inmiddels organiseert Ruud al tien jaar de verkiezing van de Duurzaamste Hovenier. Daarmee is hij een voorbeeld voor iedereen die het groen in zijn hart draagt. Ruud Snijders verdient een lintje.

  Vorm jezelf dus een mening over de gebeurtenissen in je omgeving. Neem beslissingen, laat sporen na! Maak geschiedenis en wees je daarvan bewust. Het heeft ons 75 jaar vrijheid gegeven en hoop op de toekomst.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties