Terreineigenaren bezorgd over grote drukte natuur

Terreinbeheerders vragen bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. „De grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen,” aldus de organisaties.

In een gezamenlijke actie vragen Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Van 15 maart tot 15 juli loopt het broedseizoen. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

Sterke toename bezoekers

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename van bezoekers in natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur. Die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur is positief, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. „Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Ruben Vermeer, boswachter bij Natuurmonumenten.

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken. Tegelijkertijd blijft er genoeg ruimte over voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de websites van de terreineigenaren staat per gebied aangegeven of er afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties