Toeval

  Ik heb me er lang tegen verzet, om iets te schrijven over het Nederlands elftal en het WK. Immers, wij zijn een groenblad, geen voetbalblad. De enige keren dat wij over oranje schrijven, is als het gaat over beplantingsplannen en bordercombinaties.

  Maar ik kan er niet meer om heen. Dit Nederlands elftal is een fenomeen, een schoolvoorbeeld van teamspirit gekoppeld aan strategie. Daar valt ook voor ondernemers veel van te leren. Nog even afgezien van het feit dat een goed resultaat van Oranje op het WK goed is voor het consumentenvertrouwen en tot meer bestedingen leidt.

  „Kwaliteit is het uitsluiten van toeval”, is een quote van Louis van Gaal die ik deze week in een van de vele beschouwingen rondom de voetbalwedstrijden tegenkwam. Er zijn nog steeds critici die twijfelen of Van Gaal een gouden pik heeft of gewoon ballen van staal. Maar dat de man een groot tacticus is staat buiten kijf.

  En daar schuilt ook voor groenondernemers natuurlijk een leermoment in. Immers, met zijn tactische wissels heeft Van Gaal steeds het spel een beslissende wending gegeven, tegen Australië, Chili en Mexico. En nu weer tegen Costa Rica, door van keeper te wisselen voorafgaand aan de strafschoppenserie.

  Welke tactische wissels kunt ú als ondernemer doorvoeren om het verschil te maken in moeilijke omstandigheden? Hoe zet ú de situatie naar uw hand en maakt u van een zwakte een sterktebod?

  Soms is ondernemen een kwestie van een gouden pik en een beetje geluk. Maar vaker is het een kwestie van strategisch plannen, vooruit denken en toeval uitsluiten. En ja, van ballen van staal.

  P.S. Deze column is geschreven vòòr de uitschakeling in de halve finale.