Troonrede: ‘Nu investeren om economische klap op te vangen’

Investeren in baanbehoud, goede publieke voorzieningen, en een sterkere economische structuur en een schoner land nu en straks. Op die pijlers rusten de plannen van de regering voor het komende jaar. Dat zei Koning Willem-Alexander dinsdag op Prinsjesdag bij het uitspreken van de Troonrede in de Grote Kerk.

De meeste plannen die het kabinet heeft genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden waren al bekend. De koning waarschuwde dat de grote klap nog moet komen en stelde dat Nederland zich moet schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag, die ook doorwerkt in de economie en overheidsfinanciën op lange termijn.

Noodsteun bedrijven en gemeenten

„Behoud van zoveel mogelijk banen blijft het doel. Maar na de fase van noodsteun is het nu ook belangrijk dat mensen door scholing en training de overstap kunnen maken naar sectoren waar een tekort aan personeel is, en dat bedrijven zich aan kunnen passen aan de nieuwe realiteit.”

Ook herhaalde de koning dat voor gemeenten bijna €800 miljoen extra beschikbaar komt, bijvoorbeeld voor buurthuizen, sociale werkvoorziening, culturele instellingen, en voor het coronaproof organiseren van de verkiezingen. „Zo werken medeoverheden en Rijk als één overheid samen in deze crisis.”

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima arriveren bij de Grote Kerk voor de Troonrede. (Foto: Ministerie van Financiën)
Aanpak stikstof

Voor de aanpak van stikstof trekt de regering de komende jaren een bedrag van €5 miljard uit. „Het geld dat nu beschikbaar komt, kan onder andere worden ingezet voor natuurherstel en de aanpassing van stallen. Dat is nodig voor de natuur, waarvan we allemaal genieten en die we moeten koesteren voor later. Het is nodig voor een gezonde en innovatieve toekomst van de Nederlandse landbouwsector, die ook in tijden van crisis zorgt voor een betrouwbare voedselvoorziening. En het is nodig om ruimtelijke ontwikkelingen in de sfeer van woningbouw en infrastructuur mogelijk te maken.”

Bouw en woningmarkt

Verder worden de bouw en de woningmarkt gestimuleerd. „Opgeteld wordt bijna €2 miljard aan geplande investeringen voor infrastructuur, woningbouw en onderhoud en verduurzaming van rijksgebouwen naar voren gehaald. Goede mobiliteit schraagt de economie. Bouw en woningmarkt krijgen een steun in de rug door bouwprojecten eerder uit te voeren. De vraag naar woningen blijft groot. Onder regie van het Rijk wordt de woningbouw versneld. Starters hoeven de komende vijf jaar geen overdrachtsbelasting te betalen. De regering stelt voor de huur te verlagen voor mensen met een laag inkomen in een dure corporatiewoning.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties