Uitgeklede Prinsjesdag, maar sommige tradities ontbreken niet

  Er is dit jaar sprake van een uitgeklede Prinsjesdag. Evenals vorig jaar ontbreken de rijtour met de koets en de balkonscène bij het paleis. Ook beleidsmatig is het een Prinsjesdag ‘light’; doordat het kabinet demissionair is en de formatie in een impasse verkeert, staat er weinig nieuw beleid op het programma.

  Toch grijpen Kamerleden traditioneel Prinsjesdag aan om een statement te maken. Zo komt Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, op de derde dinsdag van september in een ‘Kappen met kappen’-outfit naar Den Haag.

  Esther Ouwehand in haar Kappen met kappen-outfit. (Foto: Thomas Schlijper)

  „Nederland behoort tot de Europese landen met de minste natuur en is bijna wereldkampioen soortenverlies. Bomen kappen druist in tegen onze natuur”, licht Ouwehand toe. Volgens Ouwehand doet het kabinet veel te weinig om natuur te beschermen. „Denk aan natuurgebied Amelisweerd dat gekapt dreigt te worden voor nog meer asfalt. Of de houtkap voor biomassacentrales.”

  Stikstofuitstoot

  Soorten die profiteren van stikstofuitstoot domineren het groen. Andere soorten krijgen daardoor geen kans, aldus Ouwehand. „Onder Henk Bleker ten tijde van Rutte I is de vernietiging van onze natuur definitief ingezet en de daaropvolgende kabinetten zijn daarmee doorgegaan. Niet alleen voor diverse plant- en diersoorten is inmiddels geen ruimte meer, ook voor mensen is het dringen in natuurgebieden, zoals we zagen tijdens de corona-lockdown.”

  Tot slot benadrukt Ouwehand dat bomen hard nodig zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. „Bomen nemen CO2 op, zorgen voor schonere lucht en brengen verkoeling. Eén grote boom koelt, door schaduw en door verdamping van water, net zo goed als tien airco’s. We hebben bomen dus heel hard nodig. Niet alleen in de grote natuurgebieden wereldwijd, maar net zo goed in ons eigen land, onze stad, onze straat.”

  Ouwehand brengt een eigentijdse ode aan de natuur, geïnspireerd door het beroemde gedicht van J.C. Bloem.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties