Utrecht uitgeroepen tot bijvriendelijkste gemeente van 2020

Utrecht is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De jury prijst vooral de ludieke acties en integrale aanpak.

Utrecht bijvriendelijkste gemeente 2020
De reclamemast langs de A2 heeft een groot aantal bijenhotels gekregen. De honingraatvormen accentueren dit. De grond erom heen is ingezaaid met inheemse bloemen. (Foto: Nederland Zoemt)

Wethouder Lot van Hooijdonk nam 7 november de prijs in ontvangst. De jury van Nederland Zoemt prijs de ludieke acties van Utrecht, zoals het megabijenhotel op een reclamemast langs de A2.

Maar die ludieke acties staan niet op zichzelf, ze zijn onderdeel van een groter plan. Zo maakt de gemeente zich hard voor jaarrond voedsel voor bijen in de stad. Met bloembollenmengsels, bijvriendelijke planten en met ecologisch maaien.

Elke wijk een groenadviseur
Ook prijst de jury het feit dat Utrecht sinds dit jaar voor iedere wijk een groenadviseur heeft benoemd, die in allerlei ruimtelijke projecten bijvriendelijke adviezen kan geven. De Utrechtse aanpak heeft resultaat: inmiddels zoemen er ruim honderd wildebijensoorten rond in de stad.

Bijvriendelijkste gemeente Utrecht 2020
Wethouder Lot van Hooijdonk neemt de prijs in ontvangst. (Foto: Nederlands Zoemt)

„Het is een grote eer dat we de prijs voor Bijvriendelijkste gemeente van Nederland ontvangen’’, zegt wethouder Van Hooijdonk. „Het is erkenning voor alles wat we doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, ’bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes en die zorgen voor meer insecten in de stad.’’

Prijzen in Griftpark
De gemeente Utrecht wint met de titel een insectenhotel, 50m2 bloembollen, 50m2 bijvriendelijke planten en ecologisch advies. Het hotel, de bollen en de planten komen in het Griftpark te staan.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties