Vele tinten… kleur

De aantrekkelijkheid van bloemen staat als een paal boven water. Vele bloemen in kruidenrijke bermen trekken het oog aan. Ze hebben een hoge belevingswaarde voor velen en ze vormen een onontbeerlijke schakel in menig ecosysteem.

Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer de helft van de 1.450 Nederlandse plantensoorten in de berm staat? En 15% van de soorten die in een bloemrijke berm voorkomen op de Rode Lijst staan? Bloemrijke vegetaties bieden een thuis aan nuttige insecten ter bestrijding van verschillende plagen in de landbouw en in bomen. Zo gedijen zweefvliegen, tegen de eikenprocessierups, en lieveheersbeestjes tegen overmatige bladluis, hier zeer goed. Maar laten we ook zeker de vele soorten bijen niet vergeten die profiteren van het rijke aanbod aan nectar en stuifmeel. De lijst aan voordelen van bloemrijke vegetaties is dan ook enorm.

Bovenal aantrekkelijk voor de begroting, is het financiële aspect. Bloemrijke vegetaties gedijen het best bij een lage maaifrequentie, wat heel wat uren op de trekker bespaart, wat weer resulteert in een fikse kostenbesparing in het beheer.

Ik snap dus niet waarom we op zoveel plekken het gras maar blijven maaien alsof het het Museumplein is. Er is zoveel gras dat niet als gebruiksgroen functioneert, en toch blijven we dit oneindig maaien. Laten we eens kritisch kijken waarom we op zoveel plekken zo ons best doen om een strak gemaaid gazon te behouden terwijl het alternatief zoveel interessanter is.

Ik weet, het is misschien niet zo zwart-wit in de dagelijkse praktijk. Maar laten we hier met zijn allen onze schouders onder zetten en zo de buitenruimte extra aantrekkelijk maken. Het gras is altijd al groener bij de buren, laten we dan zelf voor de extra kleuren zorgen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties