Verwachting hoveniers minder positief door coronacrisis

  Hoveniers en groenvoorzieners hebben een stuk minder positieve verwachting van 2021, vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit de Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête 2020. Was vorig jaar nog 87% van de hoveniers positief gestemd over het komende jaar, nu is dat nog maar 64%. De daling is groter dan in de sierteeltsectoren bloemisterij en boomkwekerij.

  Grote boosdoener is het coronavirus dat sinds begin dit jaar de wereld in zijn greep heeft. Toch was het voor hoveniers over het algemeen nog een uitstekend jaar. Tijdens de eerste lockdown in maart besloten veel Nederlanders om de tuin te laten opknappen. De groensector en ook de sierteelt profiteerden van de toegenomen aandacht voor groen in en om de eigen woning. Aangezien veel mensen thuis werkten en ook vakanties werden gecanceld, nam het belang van een prettige eigen tuin enorm toe.

  Vrees voor recessie

  In de tweede helft van het jaar begon het optimisme echter plaats te maken voor vrees voor een economische recessie. Dankzij steunmaatregelen van de overheid draait de economie dit jaar nog door. De verwachting is echter dat in 2021 de werkloosheid toeneemt.

  Percentage van deelnemers aan de enquête dat een recessie in 2021 als een bedreiging ziet.

  Ook verwacht maar liefst 60% van de hoveniers dat gemeenten moeten gaan bezuinigen op groen. Dit verklaart de toename van het aantal negatief gestemde bedrijven in de groensector.

  Kansen voor 2021

  Toch zien hoveniers ook volop kansen voor 2021. Vooral de vraag naar biodiversiteit (69%), het belang van duurzaamheid (42%), klimaatadaptatie (41%) en meer aandacht voor groen door corona (36%) zien bedrijven als kansen voor het komende jaar. Ook het toenemende thuiswerken (23%) en de situatie op de woningmarkt (20%) worden als kansrijke ontwikkelingen genoemd.

  Investeringen uitgesteld

  Grootste bedreiging is volgens hoveniers de economische recessie (59%), gevolgd door personeelstekort (32%), overheidsbezuinigingen (30%), PFAS (26%) en overheidsregels (25%).

  Om zich voor te bereiden op mindere tijden geeft 23% van de hoveniers aan dat investeringen worden uitgesteld of deels geschrapt. Het gaat met name om investeringen in machines en gereedschap, transportmiddelen en bedrijfsgebouwen.

  Bekijk alle uitkomsten van de Hortipoint Groen en Sierteelt Enquête 2020 in het digitale magazine op onze website, waarin ook een uitgebreide reactie van VHG-directeur Egbert Roozen op de uitkomsten van de enquête.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties