Tuin en Landschap nieuws VNG: duidelijkheid over gezondheidsrisico PFAS nodig

VNG: duidelijkheid over gezondheidsrisico PFAS nodig

0

Een op de vijf gemeenten geeft aan vragen te krijgen van verontruste inwoners over gezondheidsrisico’s door PFAS in de bodem. Gemeenten wil daarom weten hoe ze eventuele gezondheidsrisico’s kunnen inschatten. Dit blijkt uit een enquête van de VNG onder gemeenten.

Twee derde van de projecten die als gevolg van PFAS stil kwamen te liggen, komt weer op gang. Dit komt doordat in november de norm van het toegestane PFAS is verruimd en doordat gemeenten hun bodemkwaliteitskaarten op orde hebben.

Duidelijkheid

Bedrijven en gemeenten willen wel zo snel mogelijk duidelijkheid over een definitieve norm. De impact van de krappe PFAS-norm van 0,1 microgram per kilo die het ministerie van I en W in juli 2019 instelde, was enorm. In vrijwel alle gemeenten kwamen projecten stil te liggen.

Met de verruiming naar 0,8 microgram toegestane PFAS is het grondverzet weer op gang gekomen, maar gemeenten wachten nog steeds op een definitieve norm. Een definitief handelingskader moet deze onzekerheid weg nemen.

Minister Van Veldhoven voor Wonen en Milieu liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat het concept voor een definitief handelingskader voor het eind van het jaar klaar is.

 

Reageer op dit artikel

avatar