VNG zoekt oplossing voor financiering openbaar groen

  Er moet binnen de klimaatproblematiek een oplossing komen om groenvoorzieningen te financieren. Dat schrijft VNG in zijn position paper Klimaatadaptieve gemeenten. VNG stelt dat groen een belangrijke rol speelt bij klimaatadaptatie, maar dat groenvoorzieningen niet kunnen worden gefinancierd uit bijvoorbeeld gemeentelijke rioolheffing of het Deltafonds van de overheid.

  Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een position paper uitgebracht om de eigen agenda klimaatadaptatie te bepalen. De standpunten in het document worden gebruikt als leidraad in gesprekken met het Rijk en andere partners.

  Nationale opgave

  Volgens VNG is klimaatadaptatie een nationale opgave met een lokale uitwerking. Het is daarbij ook een gezamenlijke opgave waarbij gemeenten zoveel mogelijk integraal en gebiedsgericht te werk gaan. Centraal staan de vier thema’s uit het Deltaprogramma: wateroverlast, hitte, droogte en overstroming.

  Klimaatbestendig groen

  Groen speelt in al deze thema’s een belangrijke rol. VNG wil daarom binnen het Deltaprogramma het belang van klimaatbestendig groen bespreken. Daarnaast moet er een oplossing komen voor financiering van groen in de openbare ruimte. Nu wordt de aanplant van groen bepaald door de gemeentelijke budgetten, die vaak beperkt zijn.

  Wat betreft aanpak van exoten zoals de eikenprocessierups en rivierkreeften pleit VNG voor een rijksaanpak. Tot nu toe stelt het kabinet dat de verantwoordelijkheid voor de aanpak van exoten bij de provincies ligt.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties