Werkgevers positief over Rijksbegroting, zorg over stikstof

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief over de Rijksbegroting die op Prinsjesdag door het kabinet is gepresenteerd. Toch is er ook zorg, bijvoorbeeld over het stikstof-dossier. Dat mag geen dealbreaker worden voor investeringen in infra en woningbouw, zegt Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland.

Waar werkgevers heel tevreden mee zijn, is het feit dat het kabinet kiest voor investeren, en niet in de gebruikelijke reflex schiet om te bezuinigen in tijden van crisis. Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: „We staan als samenleving voor grote opgaven, zoals het klimaatvraagstuk en digitalisering. Het is daarom belangrijk dat de investeringen toekomstgericht zijn. Naast investeren om nieuwe banen te creëren, is het op dit moment belangrijk dat we mensen aan nieuw werk helpen vóórdat ze werkloos worden.”

Belastingmaatregelen

Voorzitter MKB-Nederland Vonhoff is tevreden met de belastingmaatregelen: „Met het coronapakket en bijvoorbeeld de verlaging van de vennootschapsbelasting naar 15% voor winsten tot uiteindelijk €400.000 kunnen we veel meer mkb’ers de komende jaren een zetje in de rug geven.”

Maar er is ook kritiek: „De fiscale maatregelen tegen familiebedrijven in Box 2, de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek en het feit dat er nog steeds onbedoeld ondernemers buiten de corona-steunmaatregelen vallen helpen niet. Hier gaan we komende maanden kijken wat we politiek voor elkaar kunnen boksen om dat te verbeteren.”

Lees hier de Prinsjesdagnieuwsbrief van VNO-NCW en MKB-Nederland.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties