Zwemmen in hartje Brugge

Bij deze woning middenin het toeristische centrum van Brugge paste tuinarchitect Bart Monbaliu een zwembad in. Hij won er goud mee in de categorie 150-750 m2 van De Vlaamse Tuinaannemer.

Vlaamse Tuinaannemer - Bart Monbaliu
Foto: Gerrit Devinck

Passen en meten
Het was passen en meten voordat Monbaliu de definitieve plek en afmetingen van het zwembad (9,6 bij 3m) had bepaald. Want dat de woning zich middenin de oude binnenstad bevindt, werd duidelijk toen de tuin werd leeggehaald. Monbaliu stuitte daarbij op een historisch keldergewelf. Onder toeziend oog van archeologen heeft hij die verborgen onder de 3m lange eerste traptrede van het zwembad, het aangrenzende gazon en de verhoogde plantenbak. Dit deel van de tuin is dan ook als daktuin ingericht.

Vlaamse Tuinaannemer - Bart Monbaliu
Foto: De Vlaamse Tuinaannemer

Brede voegen
Onder het gebouw achterin de tuin parkeren de eigenaren hun auto’s. Met natuurstenen flagstones heeft Monbaliu de garage met de woning verbonden. De brede voegen zijn ingeplant met Leptinella squalida en kruipmunt. „Meer groen is beter voor de waterdoorlatendheid van de tuin en zorgt voor meer beleving.’’

Vlaamse Tuinaannemer - Bart Monbaliu
Foto: De Vlaamse Tuinaannemer

Varens en siergras
De verhoogde plantenbak is gemaakt van cortenstaal en de geïntegreerde bank van padoekhout. In de border heeft Monbaliu varens als Polypodium en Polystichum polyblepharum gecombineerd met het siergras Festuca gautieri. Op de voorgrond zijn de stammen van de Carpinus betulus te zien.

De volledige reportage over de tuin leest u in Tuin en Landschap 24. Ook is het mogelijk om het artikel digitaal te lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties