Tropisch zwemparadijs in Drielse achtertuin

„Een tuin zoals deze, zie je zelden in de tuinbladen.’’ Aan het woord is Johan van der Perk. De landschapsarchitect toverde een stadstuin in het Gelderse Kerkdriel om tot een tropisch zwemparadijs.

Tuin van Johan van der Perk - bladvormen - zwemvijver
Mossen koloniseren het tufsteen. „Zo gaat het materiaal mooi op in de omgeving.’’ (Foto: Emiel van den Berg)

Braziliaanse hoteltuinen
De hoteltuinen van landen als Brazilië en India stonden model voor de tuin in Kerkdriel. De eigenaar bezoekt deze landen vaak voor zijn werk en wilde graag dezelfde sfeer in zijn tuin in Nederland. Hij koos Van der Perk om zijn tropisch zwemparadijs te ontwerpen. De landschapsarchitect heeft ook een kwekerij, Perk Bamboe in Beesd, met een bijbehorende showtuin. „De eigenaar wilde een tuin zoals de mijne, waarin planten met een exotische uitstraling centraal staan.’’

Bladvormen
Het blad van Trachycarpus fortunei is smal en scherp, dat van zijn buurman Tetrapanax papyrifer ’Rex’ heeft de vorm van een hand en de bladeren van Musa basjoo ’Shakalin’ zijn groot en ellipsvormig. Het bladgroen van de tropische planten die Van der Perk heeft toegepast, heeft allerlei vormen. Ze zijn het groene decor van de vijver waarin de eigenaar regelmatig wat slagen zwemt.

Vulkanisch tufsteen
Die ronde zwemvijver ligt centraal in de 350m2 grote tuin. Van der Perk gebruikte vulkanisch tufsteen om de buitenkant mee af te werken. „Ik houd van de materialen waarin je de natuurlijke oorsprong ziet.’’ Het gesteente is poreus en houdt vocht vast. Vier jaar na de aanleg groeien in en op de muren, algen, mossen en hier en daar kleine varens. „Zo wordt het materiaal mooi opgenomen in de tuin.’’ De sikkelvormige waterval is met de vijver mee opgemetseld. Een vlotter zorgt ervoor dat het water hier op hoogte blijft.

Voor Tuin en Landschap 3 schreef groenjournalist Emiel van den Berg een reportage over dit stukje tropen in Kerkdriel. U kunt het complete artikel in ons digitale magazine lezen (met inlog).

Tuin van Johan van der Perk - Zwemvijver - bladvormen - tropische planten
De hoteltuinen in tropische landen stonden model voor de tuin. (Foto: Emiel van den Berg)

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties