‘In 2025 is Plantion dé bloemistenklok van West-Europa’

Plantion heeft de ambitie om op termijn dé bloemistenklok van West-Europa te worden. In 2025 hoopt de veiling in Ede bloemisten in onder meer Denemarken en België te beleveren.

Dit vertelde algemeen directeur Peter Bakker gisteravond op de alv van Plantion. De ambitie komt voort uit de midden langetermijnvisie die de veiling in Ede heeft opgesteld.

De midden langetermijnvisie (mltv) is gebaseerd op tien trends die de veiling in samenwerking met onderzoeksbureau Rijnconsult signaleert.

Een van de trends is dat FloraHolland zich steeds meer richt op de internationale handel. Het zou voor Plantion een kans kunnen zijn om de positie als bloemistenklok nog meer uit te nutten. Een andere trend is de digitalisering.

De focus van Plantion zal de komende jaren nog meer liggen op de bloemisten. 35% van de omzet van Plantion komt van bloemisten. Daarnaast evolueert de veiling mee met de virtualisering van het veilproces. De fysieke klok blijft echter heilig, verzekerde voorzitter Jos Kersten. Plantion ambieert verder een zuivere regierol als schakel tussen kwekers en kopers.

Door onder meer het verdwijnen van fysieke klokken elders ziet Plantion kans om de bloemistenklok van West-Europa te worden.

„De focus lag de afgelopen jaren op de regio. Nu gaan we naar buiten toe. Nederland blijft belangrijk, maar er zijn geen harde grenzen meer. We sluiten onze ogen niet voor wat er om Nederland heen gebeurt”, aldus Bakker. De directeur wees erop dat Plantion reeds energie steekt in klanten in Noordrijn-Westfalen. Dan zijn België en Denemarken ook opties.

Bakker verwacht niet bij FloraHolland in het vaarwater te komen. „Als je naar de trend kijkt dan richt FloraHolland zich op de grote spelers in de markt. We komen nauwelijks bij elkaar in het vaarwater. FloraHolland wil de wereldmarkt voor bloemen en planten vergroten. Ze stopt energie in China. Olifanten doen het met olifanten. Wij zijn een muis en te klein om het met olifanten te doen. Hoe groter de olifant, hoe meer gras tussen de poten, wij moeten proberen om dat op te eten.”

Bloemisten buiten Nederland zouden via koa op Plantion in kunnen kopen. Plantion kan de inkopen vervolgens verzendklaar maken en eventueel het transport regelen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties