Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Als we niet vernieuwen, reden we nog over Romeinse wegen

Als we niet vernieuwen, reden we nog over Romeinse wegen

0

Gemeenten, provincie Zuid-Holland, Royal FloraHolland en transporteurs starten een pilot waarin drie vervoerders van bloemen en planten gebruik maken van data-uitwisseling tussen vrachtwagens en intelligente verkeersregelinstallaties (ivri’s). Dit om de doorstroming te bevorderen tussen Naaldwijk en Aalsmeer. „Overal waar ivri’s staan kunnen de vrachtwagens door groen rijden”, aldus projectmanager Wim Bekink van RFH.

Wat gaat er precies gebeuren?

„Bij vervanging van verkeerslichten worden vaker intelligente verkeersregelinstallaties (ivri’s) neergezet, zoals bij het nieuwe kruispunt voor de veiling in Naaldwijk. In een pilot willen we kijken hoe we deze ivri’s voor het transport van bloemen en planten tussen Naaldwijk en Aalsmeer kunnen benutten. Vrachtwagens worden voorzien van apparatuur waarmee een chauffeur zijn route doorgeeft aan de ivri. Via gps ziet de ivri de vrachtwagen aankomen. Drie vrachtwagens die tegelijk wegrijden worden vervolgens aan elkaar gekoppeld en rijden als colonne naar Aalsmeer. De chauffeurs krijgen door welke snelheid ze moeten rijden om door groen te kunnen rijden. Waar ivri’s staan kunnen vrachtwagens vervolgens door groen rijden.”

Komen er aparte rijbanen voor vrachtwagens?

„Nee, het uiteindelijke doel is dat alle weggebruikers – personenauto’s en vrachtverkeer – hun routes met behulp van mobiele devices en ivri’s op elkaar afstemmen. Dit moet niet alleen tussen Aalsmeer en Naaldwijk en vice versa gaan

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar