ALV Royal FloraHolland zegt ‘ja’ tegen Ledenraad

De algemene ledenvergadering van Royal FloraHolland heeft ingestemd met de invoering van een Ledenraad. Ruim 79% van de stemwaarde van de stemmende leden stemde voor. Leden gaven ook hun fiat aan de samenstelling van de voordrachtcommissie die leden selecteert en voordraagt voor de ledenraad.

Voorzitter van de raad van commissarissen van FloraHolland Jack Goossens had er vooraf een goed gevoel over. Hij gaf aan geen aanwijzingen te hebben dat het voorstel voor de invoering van een ledenraad door de alv zou worden weggestemd. Hij kreeg gelijk. De 186 leden die in Aalsmeer aanwezig waren en de 253 leden die op afstand stemden lieten hem niet in de steek. 79,06% van de 12.219 stemmen die zij vertegenwoordigen stemden voor.

Dat er heel wat op het spel stond blijkt wel uit het feit dat er een dubbel aantal stemmen werd uitgebracht op de alv dan anders, aldus Goossens. Goossens noemde de beslissing van de alv een mijlpaal in de rijke geschiedenis van de coöperatie. „ Hiermee zetten we een enorme stap naar meer structurele invloed van de leden. Ze biedt leden de kans via de Ledenraad invloed uit te oefenen op het beleid van Royal FloraHolland en de Ledenraad te voeden met ideeën.”

Helemaal zonder slag of stoot ging het niet, gisteravond in Aalsmeer. Een aantal leden gaf aan bedenkingen te hebben bij de invoering van een ledenraad. „1% van de leden beslist voor 99% van de andere leden. Ik heb er moeite mee dat mijn stemrecht weg is”, luidde een van de zorgen.

Een andere zorg was dat ledenraad zich meer gelegen laat liggen aan de directie dan aan de leden. Een derde zorg betrof de noodrem. Leden kunnen aan de noodrem trekken als ze het massaal niet eens zijn met een beslissing. Echter, dan wordt een extra vergadering van de ledenraad bijeengeroepen en niet een extra ledenvergadering zoals in het geval van het eenmalig niet uitkeren van de liquiditeitsbijdrage een aantal jaren geleden het geval was.

Voordrachtcommissie

Komende maanden gaat de veiling stappen nemen voor de invoering van de ledenraad. Op 6 december worden de 40 ledenraadsleden geïnstalleerd. Dit gebeurt op de laatste alv van FloraHolland. Leden van de veiling die in de ledenraad willen kunnen zich aanmelden bij de voordrachtcommissie. De voordrachtcommissie selecteert de kandidaten en draagt ze voor aan de ledenvergadering die voortaan eenmaal per jaar plaatsvindt. Leden stemmen er op 6 december as voor het eerst over.

Ledenraadsleden worden gekozen voor vier jaar. Hun functioneren wordt wel jaarlijks geëvalueerd. Hoe dat gaat gebeuren is nog onduidelijk. Evaluatie door de voordrachtcommissie lijkt op het keuren van het eigen vlees, dus waarschijnlijk gebeurt de evaluatie door een externe partij.

De leden stemden ook in met de samenstelling van de voordrachtcommissie. 84,78% van de stemwaarde van de stemmende leden was voor de aangedragen kandidaten. In de commissie zitten Tom van der Houwen, Johan Buis, Martin Hogeboom, Remco van der Arend, Bert Schouten, Joyce Lansbergen, Neil Hellings, Mariëlle Rutten-Gijsbers en Inder Nain.

Commentaar was er over de afspiegeling van de commissie. Waarom drie rozentelers? Waarom geen tulpenbroeiers, leliebroeiers of chrysantentelers? Waarom geen zomerbloementeler? Waarom geen Ethiopiër?

Volgens Jack Goossens is er bij de samenstelling met name gekeken naar het ondernemerschap van de leden. „Dat is leidend geweest.”

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc Aarts
Marc Aarts
5 jaren geleden

Het was een heel doordacht TONEELSPEL wat de directie heeft weten op te voeren en een schande dat er zoveel kwekers zijn die niet weten wat ze hiermee hebben teweeggebracht door JA te stemmen