Award voor vraatzuchtige zweefvlieg van Biobest

  Het Eupeodes-System van Biobest (een zweefvlieg tegen luis) heeft de Bernard Blum Award gewonnen. Ze deelt de prijs met het Duitse bedrijf e-nema dat met Dianem een product met parasitaire aaltjes heeft tegen maïswortelboorder.

  De prestigieuze, internationale Bernard Blum Award wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt voor het meest innovatieve product op het gebied van biologische bestrijding. De uitreiking is in handen van IBMA, de International Biocontrol Manufacturers Association. Een gedeelde eerste plek dit jaar. Biobest viel in de prijzen met het Eupeodes-System op basis van de inheemse zweefvlieg Eupeodes corollae. Zijn vraatzuchtige larven zijn uitstekende bladluisrovers en de volwassen insecten kunnen de bestuiving van gewassen ondersteunen. Het Duitse bedrijf e-nema won met het product dianem, een genetisch verbeterde stam van de nematode Heterorhabditis bacteriophora tegen de maiswortelboorder (Western corn rootworm). Het kan chemische bestrijdingsmiddelen die door de EU verboden zijn, tegen concurrerende kosten vervangen.

  Veelvraat

  De prijswinnende zweefvlieg van Biobest is een generalist, in tegenstelling tot andere natuurlijke vijanden van bladluizen. De larven van Eupeodes corollae voeden zich met veelvoorkomende bladluissoorten in de tuinbouw. Eén enkele vraatzuchtige larve kan tot 1.000 bladluizen consumeren alvorens te verpoppen. Biobest heeft protocollen ontwikkeld voor een betrouwbaar en kosteneffectief kweeksysteem van de inheemse zweefvlieg. Daarmee kan men indien nodig grote hoeveelheden Eupeodes-roofdieren produceren. Het Eupeodes-systeem is in de praktijk effectief tegen luis bij 10°C, maar het optimale temperatuurbereik is tussen 15 en 25 °C.

  De vraatzuchtige larven van de inheemse zweefvlieg Eupeodes corollae zijn uitstekende bladluisrovers en de volwassen insecten kunnen de bestuiving van gewassen ondersteunen.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties