Bionext pleit voor uitstel uitfasering RUB

Bionext pleit ervoor om eerst een evaluatie van de Europese Unie af te wachten en eerst praktische oplossingen te vinden voor echt onschuldige stoffen, voordat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) start met afschaffen van de lijst van de Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB).

De overheid heeft op de RUB lijst stoffen verzameld die geen groot risico met zich meebrengen en die zonder toetsing in de landbouw gebruikt mogen worden om ziekten en plagen te beheersen. Een aantal van deze stoffen zijn toegestaan in de biologische teelt. Nu de Europese gewasbeschermingsmiddelenwet procedures kent om ook stoffen met een lager risico te beoordelen, wil de overheid de RUB lijst afbouwen. Het Ctgb heeft daarvoor onlangs een voorstel gedaan.

Bionext heeft positief maar kritisch gereageerd. De uitfasering van de RUB kan leiden tot meer duidelijkheid voor telers. Maar de Europese toelatingsprocedures en criteria zijn nog niet goed toegerust voor toetsing van natuurlijke middelen, bovendien worden ze nu net geëvalueerd. Verder staan er stoffen op de lijst waarvoor een toelatingsprocedure ongewenst is, zoals bier en magere melk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties