BKD-statistiek lelie: areaal is 12% gedaald

Voorlopige statistieken lelie van de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) laten zien dat het areaal leliebollen zo’n 12% lager is dant vorig jaar. Dit voorjaar is in Nederland ruim is 3.754 hectare lelies geplant. Dat is 518 hectare minder dan in 2019

 

Over de hele linie is er een krimp te zien in de lelies. De grootste krimp is bij de Oriëntals, bijna 170 hectare. Dat is 17% minder dan vorig jaar, toen er 993 hectare Oriëntals waren opgeplant. Het areaal LA’s ging van 1008 naar 914 hectare (minus 9%). Bij de OT’s is 88 hectare minder aangeplant dan vorig jaar, een krimp van 11% waardoor het areaal OT’s dit jaar uitkomt op  694 hectare. De statistieken van de BKD zijn hier te vinden. .

 

Door corona 10-15% extra krimp gewenst

Zo’n 10-15% krimp van het bollenareaal zou de markt in balans brengen, zei Evert van Zanten, directeur bij bollenhandelaar Onings Holland, enkele weken geleden in Vakblad voor de Bloemisterij. „Dat was pre-corona. Het virus heeft de situatie wereldwijd verslechterd. Ik schat dat we vanwege de impact van het coronavirus nog 10-15% extra moeten krimpen. Dat lukt dit jaar niet meer. Bollentelers hebben al geplant.” Van Zanten wist toen als bollentelers redelijk hebben geanticipeerd op de signalen die begin dit jaar zijn afgegeven vanuit de bollenexport en brancheorganisatie Anthos.

Dit voorjaar drongen Chinese importeurs van leliebollen bij Nederlandse exporteurs aan op nieuwe afspraken en ze wilden minder lelies afnemen. Brancheorganisatie Anthos heeft die handelaren laten weten dat de Nederlandse leliesector vasthoudt aan de afgesproken prijzen. Normaal gesproken gaan vanaf eind juni veel leliebollen naar China Het is het belangrijkste exportland voor Nederlandse leliebollen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties