Santiniteler Harry Wubben: “Blijf ik planten, of stop ik?”

Harry Wubben, chrysantenteler (Santini) uit Nootdorp, kreeg vanmorgen bezoek van landbouwminister Carola Schouten. „We hebben uitgelegd wat er momenteel speelt. Het duivelse dilemma. Blijf ik planten, of stop ik? Ik kan nu stoppen, maar dan heb ik over acht weken geen bloemen meer.”

Teler Harry Wubben (blauw overhemd), legt landbouwminister Carola Schouten uit wat welke gevolgen het versnipperen van zijn santini’s heeft. Wubben weet nog niet of dit vak snel weer vol stek staat.

Hoe raakt de Coronacrisis jou?

„Tot vorige week zaten wij volop in de running. We konden veel afzetten op Engeland. In een normale week draaien wij 1,5 ton aan omzet. Nu is dat binnen een week naar nul gegaan. Dit houden we natuurlijk niet lang vol. We kunnen bij Royal FloraHolland nu 30 procent aanvoeren, maar daarvan draait op dit moment 20 procent door. We houden er vrijwel niets aan over. Zelfs onze directe verkoop naar Engeland, Frankrijk, Duitsland en Rusland loopt niet meer. Sorry, we kunnen het niet kwijt, krijg ik steeds te horen.”

Hoe reageerde Schouten op jouw verhaal?

„Ze begrijpt heel goed wat er gebeurt, en in wat voor duivels dilemma wij ons bevinden. Als we geen bloemen hebben, dan kunnen we ze ook niet verkopen. Ze heeft niet direct de portemonnee getrokken; dat ook weer niet. Sjaak van der Tak (voorzitter Glastuinbouw Nederland) was er ook bij om de knelpunten in de agrarische sector te inventariseren. Samen met het ministerie wordt dit verhaal landelijk opgepakt, want het gaat uiteraard om meer sectoren dan de sierteelt waar dit speelt.”

Wat zegt jouw gevoel; stoppen of doorgaan met planten?
„Ik kan nu stoppen met planten, maar dan heb ik over acht weken geen bloemen meer. Als we wel planten, kan het zijn dat ik ze alsnog over acht weken moet weggooien. Want ik weet niet hoe dan de vlag erbij hangt. We weten het gewoon niet, dat maakt het zo lastig. De stekjes uit Tanzania die zijn al beworteld en besteld. Als ik die lijn stopzet, dan is de stekleverancier ook niet blij. Die adviseren ons uiteraard om door te gaan. Ik houd de lijnen kort met alle collega’s, en vijftig procent van de Santini-telers stopt er nu mee. Wij weten dus precies wat er nog wel op de markt is. Mijn inschatting is dat er over acht weken wel weer wat ritme en regelmaat komt, maar de markt zal nog niet honderd procent hersteld zijn.”

Hoe ga jij om met deze tegenslag?
„Ik werk in mijn vrije tijd bij de brandweer. Daar heb ik al veel ellende meegemaakt en gezien. Ik wil niet zeggen dat het meevalt, maar ik merk wel dat ik hier geleerd heb om anders met een crisis om te gaan. Bij de brandweer hebben wij als oefening een keer in een ijsbad gelegen. Dit om te leren hoe je beter met stress om kan gaan. Door beter adem te halen, kun je alles weer helder zien. Dit helpt om zaken onder controle te krijgen in je hoofd. Even afstand nemen en weer door. Dat gebruik ik nu ook in mijn bedrijf. Het klinkt makkelijk, maar het is ook een mindset; hoe ga je ermee om.”

Heb je je personeel naar huis gestuurd?
„Ik heb allereerst arbeidstijdverkorting aangevraagd. Mensen moeten natuurlijk wel doorbetaald worden. Ookde zzp’ers en alle uitzendkrachten die hier werken. Wij wachten af hoe dit verder gaat. Dit gaat wel in de papieren lopen zo.”

 

Minister Schouten was onder de indruk

Schouten kreeg Santini’s mee van Wubben, die zij dankbaar in ontvangst nam om aan de vrijwilligers van de voedselbank te geven. De landbouwminister was onder de indruk van wat zij zag vanochtend, geeft voorlichter Elise van den Bosch aan. „De minister leeft enorm mee met de gevolgen van de Corona-uitbraak bij bedrijven. In de bloemen die vernietigd moeten worden, zit enorm veel passie, vakmanschap, tijd en geld. De minister denkt met de sector mee en hoort graag van hen waar de knelpunten zitten, zodat de bedrijven hun werk kunnen voortzetten.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties