“Bloemen en planten minder relevant bij corona-quarantaine”

Door de Coronacrisis krijgt de economie een flinke klap. “Bloemen en planten zijn minder relevant wanneer je in quarantaine zit. Mensen blijven daarentegen wel altijd eten”, aldus Arne Bac, sectorspecialist tuinbouw bij de Rabobank over de gevolgen voor de tuinbouwsector.

Bac: “Ook bij de uitbraak van SARS, Ebola en Mexicaanse griep waren tijdelijke effecten merkbaar op de economie. Op een gegeven moment zie je bij infectieziektes dat het onder controle komt, en de economie zich weer herstelt. Wij kunnen veel leren van wat er bij eerdere quarantaine-ziektes is gebeurd.” De sectorspecialist bij Rabobank is niet heel negatief. Hij ziet in China dat nadat de bloemenmarkten daar weer opengingen, de handel het snel weer oppakte. Alle consumenten liepen weer naar buiten, en dus trok de bloemenhandel aan. „De bestedingen zijn gelukkig weer op gang gekomen. Er wordt te allen tijde getrouwd, verjaardagen gevierd en mensen gaan dood. Allerlei zaken waar sierteeltproducten bij horen.”

Portemonnee
Volgens Bac is de Coronacrisis is nu nog niet direct voelbaar in de portemonnee voor Nederlandse tuinders. De prijsvorming in januari en februari in de bloemen en planten was redelijk goed. En Vrouwendag heeft de gemiddelde prijs in de eerste week van maart gemaskeerd, waardoor er weinig effect op de afzet merkbaar was.

Verdringing op afzetmarkten
Wat de sectorspecialist zorgelijk vindt, is dat heel Italië ‘op slot’ is als maatregel van de regering op het Coronavirus. Dat heeft effect. “Een aantal exporteurs hebben daar nu al last van, en dat gaat meer worden door verdringing op afzetmarkten. Consumenten blijven ook in quarantaine wel eten, maar bloemen en planten zijn dan minder relevant.” Een column van Arne Bac komt dit weekend online op onze website.

Lees een volledig interview met Bac in ons digitale magazine. 

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gritty ter Steege
Gritty ter Steege
2 jaren geleden

Je hoort nu veel over geisoleerde ouderen/zieken. Er word regelmatig gevraagd om een kaartje te sturen nu ze geen bezoek kunnen ontvangen. Is het geen idee om ouderen en zieken een bloemetje(lekker voorjaar in huis) te sturen. Lief kaartje erbij. Natuurlijk moet dat wel bezorgd kunnen worden. En misschien verzacht dat ook de pijn in de bloemenbranche een beetje. En, m.i. bevorderd dat ook het ” aan een ander denken”gevoel. vr.gr.