Bloemen- en plantenvervoer duurder in 2019

Transport over de weg, dus ook het vervoer van bloemen en planten, gaat in 2019 duurder worden. Door de stijging van loon- en brandstofkosten gaan transportkosten met 4,7 tot 5,8% omhoog. Dat blijkt uit het rapport ’Kostenontwikkelingen in het wegvervoer’ dat ondernemersorganisatie evofenedex jaarlijks uitgeeft. Het rapport is samengesteld op basis van bronnen zoals Eurostat, CBS, Panteia en de prijsopgaven van leveranciers, importeurs en fabrikanten.

Als vanouds zijn de loon- en de brandstofkosten de belangrijkste componenten van de vervoerskosten. De loonkosten in de transportsector stegen dit jaar volgens evofenedex met een forse 5,7%. Volgend jaar wordt, op grond van de cao, nog een laatste verhoging van de lonen doorgevoerd.

Foto: Shutterstock

De gemiddelde brandstofprijs steeg dit jaar met 8,38% ten opzichte van 1 januari 2018. Inmiddels lijkt de prijs volgens evofenedex weer te stabiliseren en zelfs te dalen. „Juist vanwege deze fluctuaties adviseren wij verladers in hun contracten met de vervoerder gebruik te maken van dieselclausules, zodat de verlader niet de hoofdprijs blijft betalen bij een dalende prijs. Helaas blijven brandstofkosten moeilijk in te schatten in een jaarlijkse prognose”, aldus Fred Hoozemans, ledenadviseur bij de vereniging en een van de samenstellers van het rapport.

Binnenlands vervoer
Panteia prognosticeert dat de kosten voor het binnenlands goederenvervoer in 2019 ten opzichte van 2018 tussen de 4,3 en 5,2% zullen stijgen. Voor 2018 wordt er 3,8% groei van het wegvervoer verwacht. In 2019 is die groei kleiner (2,7%).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties