Bloemenkwekerij Daling lanceert eigen Phlox rassen

Phlox ’Brave Eyes’ en ’Pink Eyes’ zijn de eerste commerciële cultivars uit een veredelingprogramma van bloemenkwekerij Daling en Bartels Best. De kwekerij in Drenthe heeft dit jaar 4,5 ha van de noviteiten in productie.

 

De eerste snee van de vroegbloeiende phlox ’Pink Eyes’ is geoogst. De bloemproductie van ’Brave Eyes’ zal de komende drie weken rond de 40.000 stelen per week bedragen. De twee rassen vormen slechts het begin, vertelt Goos Bartels. Met zijn bedrijf Bartels Best houdt hij zich sinds 2016 bezig met de veredeling van enkele siergewassen. Met phlox is hij het verst.

„Het gewas ken ik goed. In mijn bedrijf Bartels Stek, dat in 2011 is verkocht aan Dümmen Orange, veredelden we ook phlox. Cultivar Icecap is nog steeds op de markt. In 2016 ben ik naast mijn andere werk bij Lutgo weer met veredeling begonnen. In het programma phloxen werk ik nauw samen met Eduard Daling die zoekt naar nieuwe sortiment omdat zijn klanten dat zeer waarderen.”

Tien hectare phlox

Bartels doet de veredeling en een groot deel van de selectie in Smilde, op het bedrijf van Eduard Daling. De teler uit Drenthe heeft 160 ha zomerbloemen en daarvan is dit jaar zo’n 15 ha in gebruik voor phlox. Naast enkele vrije rassen betreft dat op 4,5 ha de nieuwe cultivars ’Brave Eyes’ en ’Pink Eyes’. Opbouw van nieuw plantgoed is daarvan al opgezet. Een gewas is zo’n 3 jaar productief. De komende jaren worden nog meer introducties verwacht. Die zijn niet per definitie exclusief voor Daling, aldus Goos Bartels.

Strenge selectie

De focus in het veredelingsprogramma phlox ligt op goed houdbare rassen, die streng geselecteerd worden op productiviteit, groeikracht en minimale gevoeligheid voor ziekten en plagen, waarbij meeldauw de voornaamste plaag is. Goos Bartels: „Dit project is het meest ambitieuze veredelingsprogamma uit mijn carrière. Strenge eisen en de cultivars moet op een landbouwkundige manier te telen zijn, dus zonder gaas. En het gaat vrij snel om grote aantallen.”

April 2020 sprak het Vakblad teler Eduard Daling, ondermeer over zijn plannen met veredeling. Kansen zijn er altijd, zei hij in het interview dat via dit bericht te vinden is.

Excursie op 16 juli

Donderdagavond 16 juli  organiseert Stichting Summerflowers een excursie bij Daling Bloemkwekerij in Smilde, natuurlijk inclusief bezoek aan de bloeiende phloxen. Meer info daarover via deze link

phlox ’Pink Eyes’
Phlox ’Brave Eyes’
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gertrude
Gertrude
9 maanden geleden

link excursie doet niets. Ik ben op zoek naar Phlox Paniculata Dusterlohe Nicky. Donkerpaars. Vind hem niet.