‘In niet-bloeiende phlox is nog het nodige te winnen’

  Jan en Sylvia van Leeuwen stoppen dit najaar stoppen met hun bloemenkwekeij in Melderslo. Maar Jan gaat door met veredelen én met de verkoop van uitgangsmateriaal van zijn eigen phloxcultivars. Opvallende kenmerk van zijn Green Lion en Blind Lion: de pyramidevormige bloeiwijze. Niet-bloeiende phloxen.

  Van Leeuwen vond Green Lion in 2015 als mutant in de paarskleurige Blind Lion, die hij zelf veredelde. Beide cultivars zijn nu kwekersrechtelijk beschermd en uitgangsmateriaal wordt verkocht aan derden. „Blind Lion telen we alleen buiten. In de kas blijft de bloeiwijze te bleek van kleur. Buiten verkleurt hij bijna zwart, dat maakt hem zo uniek. Green Lion is frisgroen in de kas en mat groen buiten.

  De markt voor niet-bloeiende phloxen is beperkt, weet Van Leeuwen. Het is volgens hem echt een product voor de bloemenspeciaalzaak. „Desondanks hebben we nooit mogen klagen over de prijsvorming.” Een voordeel van deze Blind Lion en Greenlion vindt de ondernemer ook dat ze – in tegenstelling tot de bloeiende phloxen – met minder arbeid geoogst kunnen worden en minder vatbaar zijn voor meeldauw. „Ook is sprake van een goede houdbaarheid.”

  Meer info over de cultivars van Van Leeuwen en zijn plannen voor de toekomst? Lees de bedrijfsscan in editie 35 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Het artikel is online te vinden via mijnbloemisterij.nl

  Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659644.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties