Bloemwerk bij Troonrede moest in ‘coronastijl’

  Het bloemwerk bij de Troonrede moest enigszins gedekte kleuren hebben, vanwege de coronacrisis. Die eis stelde Eerste Kamer voorzitter Jan Anthonie Bruijn. „En er mocht geen oranje in”, zegt bloemist Susan de Vreugd die stukken maakte in de Grote Kerk in Den Haag.

   

  Susan de Vreugd, eigenaresse van bloemenwinkel About Flowers in Den Haag, was een van de drie bloemisten die inschreef voor de opdracht van de Eerste Kamer. Het Haagse evenementenbureau Lustr, dat de aankleding, geluid en dergelijke verzorgde tijdens de Troonrede, had de De Vreugd gevraagd om mee te doen.

  Je wilde graag meedoen?

  „Het leek me een mooie, eervolle klus. Ik mocht via twee boeketten laten zien welke kleurstelling ik voor het bloemwerk bij de ceremonie in gedachten had. Een bont boeket met geel, blauw en andere harde kleuren. En een boeket met minder felle tinten rood en blauw, groen en zachtroze. De voorzitter van de Eerste Kamer heeft het eindoordeel. Hij koos voor het ‘rustige’ boeket. Toen kon ik op basis van die kleurstelling een ontwerp en een offerte maken.”

  Je bloementorens vielen in de smaak?

  „Men vond het modern. Naast de troon kwam een toren van zo’n 2 meter hoog, met delphiniums als een soort kroontje bovenop. Verder nog twee iets kleinere bloementorens in de kerk, twee torens bij de entree en twee bloemstukken, waarvan een voor op de trap bij de troon.

  Welke bloemen gebruikte je?

  „Drie kleuren hortensia, gloriosa, Green Trick, blauwe delphinium, rode en zachtroze dahlia, twee soorten roos uit Equador, rode gerbera en diverse soorten decoratiegroen. De rozen koos ik vanwege hun kleur. Ze pasten er echt goed bij. Welke cultivars het waren? ’Secret Garden’ en ’Hard rock’.”

  Wie leverde de bloemen?

  „De dahlia’s haalde ik zelf bij een kweker in Hillegom. De rozen komen bij bloemenexporteur Gerard Heemskerk vandaan. De andere bloemen kocht ik bij bloemengroothandel Den Toom in Naaldwijk. Dat is een van de leveranciers waar ik voor mijn winkel bloemen inkoop. Het was voor mij de eerste keer dat ik zulke grote bloementoren maakte. Daarom was het lastig inschatten welke aantallen ik nodig had. Uiteindelijk hield ik alleen iets over van de 180 hortensia, 180 gerbera’s en 500 dahlia’s die ik ingekocht had. Die kon ik in de winkel kwijt.”

  Was het veel werk om het bloemwerk in de kerk te maken?

  „We zijn afgelopen maandag met vier bloemisten en drie assistenten van 7:00 tot 17:30 bezig geweest. Om 17:00 moest alles klaar zijn. Daarna nog de laatste dingen opruimen en alles schoonmaken. De volgende ochtend zijn we met twee man langs geweest voor een laatste controle. Zeker op een warme dag zoals afgelopen dinsdag, is zo’n check nodig. Je wilt niet dat bloemen slap zijn tijdens de ceremonie. Dat is ook niet gebeurd.”

  Tevreden?

  „Heel tevreden. Het was een mooie ervaring. We maakten een heel groot deel van de voorbereiding van de Troonrede van heel dichtbij mee. We hadden ook veel belangstelling van de landelijke media tijdens het persmoment op maandagmiddag. Morgen, woensdag, gaan we enkele mensen van de organisatie en de Eerste Kamer een bloemstuk en een vaas al bedankje bezorgen. Dat doen we wel vaker. De bloemen uit de Grote Kerk hebben we uitgedeeld in verzorgingshuizen.”

   

  In de Grote Kerk werd bloemist De Vreugd tijdens het persmoment op maandagmiddag ook ondervraagd door de landelijke media .
  Susan de Vreugd heeft haar winkel ’About Flowers’ in de Korte Houtstraat in Den Haag, niet ver van de Grote Kerk.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties