Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein kweekt de mooiste Lathyrus

  Met een auto vol heerlijk geurende Lathyrussen vertrokken Jan Tupker van Hoeve Ravenstein en tuinman Henk Regterschot woensdag 7 juni naar Appeltern. Ruim 25 kwekers stelden daar hun bloemen tentoon tijdens de Nationale Lathyrus Tentoonstelling. Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein won 3 van de 4 eerste prijzen en mag hun Lathyrus ook dit jaar ‘de mooiste van Nederland’ noemen.

  Hoeve Ravestein in Baarn viel in de prijzen met de categorieën ‘mooiste vaas’, ‘het mooiste nieuwe ras’ en ‘de mooiste gemengde vaas’. Voor de prijs ‘de langste steel’ greep de kwekerij/boerderijwinkel net naast de eerste prijs. Bij deze discipline worden drie Lathyrusbloemen achter elkaar neergelegd en gemeten. De bloemen van tuinman Henk hadden een totaal lengte van 147 cm, waarbij de eerste prijs een lengte had van 147,5 cm. Dit jaar deed Henk voor het 50e jaar mee aan de Nationale Tentoonstelling.

  Lathyrusfestival

  Ter ere van de Lathyrus organiseert Hoeve Ravenstein van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 juli het Lathyrus Festival. Bloemen- en moestuinliefhebbers kunnen tijdens deze dagen het hart ophalen op het erf. In het Boerderijlokaal worden de winnende bloemen gepresenteerd. Daarnaast verzorgt Volkstuinvereniging Ons genot uit Utrecht een Lathyrustentoonstelling met als thema Lathyrus op de Boerderij. Jan Tupker: ‘De Lathyrus bloem is erg geliefd in de omgeving van Baarn. Dit komt mede door het feit dat toenmalig koningin Juliana erg van de bloem hield en uitbundige tentoonstellingen organiseerde op Paleis Soestdijk. Vijf jaar geleden haalde ik samen met Henk de bloem naar Hoeve Ravenstein. Hier kweken wij ‘m nu in onze moestuin.’

  De openingstijden van het festival zijn: donderdag 5 juli van 11:00 tot en met 17:00 uur en vrijdag 6 en zaterdag 7 juli van 10:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis.

  Bron en foto: Hoeve Ravenstein

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties