Lathyrus werd een interessante nichebloem

  Op zo’n 5 ha wordt Lathyrus geteeld in Nederland. Het goede tot zeer goede seizoen dit jaar bewijst het perspectief van deze nichebloem, die ooit als ‘armoeteelt’ bekend stond. Teelt op substraat en directe afzet gaven de teelt respectievelijk de markt impulsen.

  De prijsverbetering is te danken aan langere lengtes, betere soorten en professionelere teelt- en afzetmethoden. Vier van de huidige vijf professionele aanvoerders telen al een paar jaar op substraat. „Dat geeft langere lengtes en minder negatieve effecten van grondgebonden ziektes”, licht Laurens Akerboom van Lathyrus Akerboom in Ter Aar toe.

  Voorbehandeling, veredeling en de overschakeling naar substraat gaven de lathyrusteelt al de nodige impulsen. Momenteel wordtu geëxperimenteerd met ledverlichting. Een betere kwaliteit en hogere productie zijn daarbij de doelstellingen.

  Een uitgebreide analyse van de teelt, de afzetmarkt, prijsvorming en handelsstemming is opgenomen in de productanalyse die verscheen in editie 35 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is dat artikel te vinden (na inlog) via mijnbloemisterij.nl

  Geen abonnement? Kijk hier of bel 071 5659644.

  De prijsverbetering van lathyrus is te danken aan langere lengtes, betere soorten en professionelere teelt- en afzetmethoden. Vier van de huidige vijf professionele aanvoerders telen al een paar jaar op substraat. (foto: Mariska van der Zande)
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties