BZG-lijst uitgebreid met Poseidon van Moor Filtertechniek

De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG) heeft de Poseidon van Moor Filtertechniek toegevoegd aan de lijst met goedgekeurde installaties. De Poseidon werkt anders dan alle andere installaties op de BZG-lijst. De meeste installaties gebruiken gebruiken UV-licht in combinatie met peroxide of ozon.

Poseidon werkt op basis van nanofiltratie en actief kool. De nanofilters houden gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten uit de afvalwaterstroom zo veel mogelijk tegen. Een actief koolfilter haalt de laatste restjes gewasbeschermingsmiddel eruit. Natrium wordt echter doorgelaten. Het afvalwater met natrium mag het riool in; het water met nutriënten en gewasbeschermingsmiddel wordt gerecirculeerd. Het water na de nanofiltratie is al zeer schoon, waardoor het actief kool erg lang meegaat en waardoor de onderhoudskosten laag zijn, aldus Moor Filtertechniek.

Als de installatie wordt toegepast volgens voorschrift wordt ten minste 95% zuiveringsrendement behaald. Voor het gebruik van Admire is echter 99,5% rendement nodig. Of dit rendement ook wordt gehaald, is nog in onderzoek. Alle overige installaties op de BZG-lijst zijn al goedgekeurd voor een zuiveringsrendement van 99,5%.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties