China Southern Airlines verlaat SkyTeam per 1 januari 2019

China Southern Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van Azië, verlaat per 1 januari 2019 SkyTeam, de luchtvaartalliantie waarbij ook Air France KLM Martinair Cargo (AFKLMP) is aangesloten. Wat de gevolgen zijn voor de samenwerking tussen China Southern en AFKLMP op het gebied van luchtvracht is onduidelijk. Bronnen binnen de luchtvrachtsector sluiten niet uit dat AFKLMP buiten het SkyTeam-verband op luchtvrachtgebied zal blijven samenwerken met China Southern.

Eerder deze maand zei CEO Pieter Elbers van KLM tijdens het International Floricultural Forum in Vijfhuizen nog dat dankzij een versterking van de samenwerking met China Southern Airlines en China Eastern Airlines (dat een belang van 8,8% in AF-KLM heeft) uitbreiding van de capaciteit op de luchtroute van Amsterdam naar Groot-China mogelijk is. Hij benadrukte dat daarvoor wel ’slots’ op Schiphol beschikbaar moeten zijn. „Vergeleken met het aantal vluchten dat we op de Verenigde Staten uitvoeren, is China voor ons een jonge markt. Onze Amerikaanse partner Delta vliegt achttien keer per dag op Amsterdam, terwijl onze Chinese partners vijf vluchten per dag doen op Amsterdam. Dus er is nog genoeg ruimte om te groeien in China.”

Foto: Shutterstock

Tijdens het forum gaf CEO Marco van Zijverden van Dutch Flower Group aan geïnteresseerd te zijn in vrachtvluchten naar China omdat het Aziatische land voor de Nederlandse bloemenexport een enorm marktpotentieel kent. „Wij zouden daarom graag meer directe vluchten zien van Amsterdam naar China”, zo liet hij Elbers weten.

Forse aderlating
Een woordvoerder van AFKLMP wil niet reageren op het besluit van China Southern om SkyTeam te verlaten. In de luchtvaartwereld wordt echter gefluisterd dat het vertrek van China Southern uit SkyTeam een forse aderlating betekent voor het samenwerkingsverband. Er doen speculaties de ronde dat de Chinezen al langere tijd uit zijn op een samenwerking met OneWorld, de alliantie van American Airlines en British Airways. In het achttienjarig bestaan van SkyTeam is dit de eerste keer dat een lid uit eigen beweging vertrekt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties