Commotie over voorstel nieuwe tarieven FloraHolland

Kleinere kwekers die veel via de veilingklok afzetten zijn volgend jaar een stuk duurder uit. Voor hen gaan de kloktarieven omhoog. Daarnaast krijgen klokaanvoerders te maken met een verhoging van de karheffing van 1 euro per kar.

Via een rekentool kunnen kwekers uitrekenen wat de voorgestelde veranderingen voor hen gaat beteken. Uit de rekensommen komt naar voren dat leden-aanvoerders die veel op de klok doen en een omzet lager dan een miljoen euro realiseren erop achteruit gaan.

Een van hen is Aad Duin van A&L Duin in Heemskerk. Een regelmatige aanvoerder van leies met gemiddeld ongeveer 60 karren per week. Door middel van de rekentool op de site van Floraholland blijkt nu dat zij 13% meer aan kosten kwijt zijn aan de veiling door de nieuwe tarieven, aldus Aad Duin.

Duin verder: „Lucas Vos had nog bij zijn aanstelling gezegd dat hij de klok zou versterken. Daar blijkt nu niets uit met deze nieuwe tarieven. Door onze regelmatige aanvoer en topkwaliteit trekken we de gemiddelde klokprijs van de veiling omhoog, wat uiteindelijk ook weer de directe handel voor de andere kwekers ten goede komt.”

Volgens Duin gaat een kweker met 90 % directe aanvoer en 10% klokaanvoer en een omzet van 10 miljoen euro of meer bij de nieuwe tarieven 20 % minder betalen. „Maar in slechte tijden als de vraag laag is gaat deze kweker meer voor de klok aanvoeren en zorgt zo voor een nog lagere klokprijs” stelt Duin. Hij is niet de enige die zich niet kan vinden in de verhoging. Ook zomerbloementelers verwachten dat hun veilingkosten gaan stijgen. Voor snijhortensiatelers hakt de verhoging van de karheffing erin.

FloraHolland wil de veranderingen in de tarieven doorvoeren om aan het kostenmaker-kostendrager principe te voldoen. De tarieven worden in de regiovergaderingen besproken. Op de alv van 7 december wordt erover gestemd.

Wat vind je van de voorstellen van de veiling? Je kunt onder dit bericht reageren of een e-mail sturen naar bloemisterij@hortipoint.nl.

guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marco v.d. Arend
Marco v.d. Arend
6 jaren geleden

Kijk, er wordt geen eens meer gereageerd.
Zo betrokken zijn we bij de veiling.
Dit jaar heb ik dan ook weer niemand van de veiling langs zien komen om eens een onderhoudend gesprek te hebben, o nee mijn excuus de slotplaten controleur die kwam wel langs.
Groet een betrouwbare klok kweker

Jan de Boer
Jan de Boer
6 jaren geleden

De commotie is te begrijpen !
We kijken liever niet naar de kwaliteit en diversiteit van het aangeboden product, maar uitsluitend naar de quantiteit en dus het volume ! De veiling moet groeien is de stelling.
De koeboer met 50 koeien past niet in de structuur van de overheid, campina en de bank !
De koeboer met 300 koeien is goedkoper uit en zit met zijn kop in de strop !
Minder deelnemers ! Koude sanering terwijl de markt een groter onderscheid vraagt !
Dat is de verborgen agenda van deze voorstellen en de enige uitweg uit dit systeem is meer afzet keuzes voor de kweker en dat vraagt een alternatief naast royal flora holland.
En dat is ook gewenst voor de kwekers die volume maken, want hun product zal in de juiste mix meer opbrengen dan in tenderen in een race naar de bodem !
Nog eens 200 miljoen voor royal flora holland als je maar wel je aan de sanerings afspraken houdt !

Axe Verlaan
Axe Verlaan
6 jaren geleden

Flora holland moet zich bezig houden voor en met de kweker, echter zijn de afgestudeerde economen enkel met cijfers bezig en denkt dat alles vanzelf meebeweegt. Echter zijn kopers op lage prijzen uit dus werkt dit niet, wanneer ziet men is in dat je een handels markt niet kan dwingen?. Ik steun de directe verkoop en Flora Holland…… die komt vanzelf wel een keer tot inzien, waarschijnlijk als het te laat is.

René van Holsteyn
René van Holsteyn
6 jaren geleden
Antwoord aan  Axe Verlaan

Kopers zijn niet op koopjes uit,maar op een zo breed mogelijk assortiment….!

DJ Oudijk
DJ Oudijk
6 jaren geleden

Verdeeld over het land zijn in 2017 elk kwartaal ledensesies geweest. Elke kweker is hiervoor uitgenodigd via de community, email en zelfs telefonisch benaderd.
Tijdens deze ledensesies is eerste gevraagd naar de wensen van de kwekers, de tweede keer is de uitwerking gepresenteerd. De derde sessie is een voorstel gedaan, en de vierde sessie is het eindresultaat geupresenteerd. Elke sessie (zelfs de laatste) is er om input van alle kwekers gevraagd, en daarna bijgesteld.

Nu is het bijna december, als je nu wakker wordt is het een beetje laat hé?!?!
Gr. Een actief FH lid

René van Holsteyn
René van Holsteyn
6 jaren geleden

Nu hebben jullie het alleen over de kwekers kant,maar leg de spiegel eens naar de kopers zijde,daar merk je gelijk hetzelfde.!!!
Alleen al bij de incasso gebeuren dingen daar lusten de honden geen brood van !(vandaag 24/11 nog meegemaakt met mijn buurman op de tribune)
Verder nog iets over de tribunes waar de klokken die elke dag op dit moment een berg phalaenopsis (dit als voorbeeld) te verwerken krijgen wat eigenljk niet meer klopt met alle verhoudingen.!
Nu komt dit door vraag en aanbod en misschien ook de periode van het jaar.!
Hierbij zou ik erop willen wijzen dat je nu bij deze tribunes,kwekers ziet die je anders weinig of nooit ziet,hierbij kunnen we concluderen hou de spiegel eens voor je en wees blij dat jullie dit toch allemaal kunnen verkopen via deze vorm van marktplaats.!!
Alleen kun je wel gelijk concluderen dat je als trouwe tribune(kwekers)aanvoerders niet blij hoeft te zijn dat dit gebeurd.!!!
Toch krijgt elke plant een plekje..!!!
Dus maak de kosten niet te gek Royal Flora Holland want het kan zich ook eens tegen je gaan keren.!!!
O,ja onze kosten gaan ook maar door aan de kopers zijde,ik heb ze nog niet goed bestudeerd vanmorgen,maar mij viel wel gelijk op,elke druk die je doet gaat van 0.90 naar 1.15 bij de planten tribune.!!!
Als de algemene ledenvergadering komt in December zou ik zeggen kwekers,
Luidt de noodklok maar weer eens…!!!
Laat de veiling directie maar eens uitleggen hoe en waarom aub.?
Dit is vroeger al te weinig gebeurd,maar nu leven we wel in 2017 bijna 2018..!
Prettig weekend iedereen.