IJskoud april heeft gevolgen voor kwaliteit en aanvoer seizoensproducten

April was de koudste aprilmaand in bijna veertig jaar. De temperatuur lag vier tot vijf graden lager dan normaal, waardoor gewassen over de hele breedte twee tot drie weken vertraagd zijn. Over de hele linie staan ze er zwakjes bij. Adviseur Rene van Gastel van GroenBalans maakt zich vooral zorgen over de kwaliteit. Vorst kan bij forsythia wondjes veroorzaken waardoor pseudomonas kan binnendringen en takken kunnen afsterven. Bij pioen is kans op bacteriebladvlekken.

„Over het algemeen hebben de planten weinig verdampt door de koude. Ze hebben daardoor weinig voedingsstoffen opgenomen, zoals calcium en borium, die belangrijk zijn om de plant weerbaarder te maken tegen schimmels en insecten. Ook magnesium en mangaan zijn met het koude weer slecht opgenomen. Dit zijn belangrijke elementen om bladgroen aan te maken; te weinig bladgroen kan later voor zwakkere gewassen zorgen.”

Wat betekent de koude aprilmaand voor de invulling van seizoenarbeid? En wat is de impact op de aanvoer van perkgoed? Lees dit en meer in Bloemisterij 19 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties