‘De veilingklok is niet zwak’

De prijsvorming op de plantenklokken van Royal FloraHolland is de afgelopen twee jaar hoger dan de jaren ervoor. Ook in de eerste zes periodes van dit jaar is dat het geval. Er zijn wel verschillen per product. „De veilingklok is niet zwak”, signaleert Arie Bezemer. Hij is verantwoordelijk voor alle plantenklokken bij de veiling.

Bezemer sprak gistermiddag op een bijeeenkomst van vakvereniging FloraFutura, de club ontstond twee jaar geleden uit de actiegroep Behoud de plantenklok. De ophef over het excessenbeleid bij mandeville deed FloraFutura besluiten om in De Zotte Wilg in Aalsmeer in te gaan op de klok. Bezemer gaf een presentatie over Versterken van de plantenklok, het programma dat een regieteam van de ledenraad met medewerkers van de veiling draait.

Bezemer sprak zich niet uit over de keuze tussen een fysieke of digitale klok, de markt moet daar zijn werk doen. In zijn algemeenheid gaf hij wel aan dat de prijsvorming op de plantenklokken in 2018 en 2017 hoger is dan in de jaren ervoor. Ook dit jaar zet deze trend door. De prijsstijging gaat gepaard met een daling van het aantal stuks dat via de klok verhandeld wordt.

Bij planten is ook een duidelijke verschuiving zichtbaar van kopen op de fysieke klok naar kopen op afstand (koa). Rond de beeldveildiscussie in 2017 lag het percentage nog op 25 tot 30% koa. Een kleine twee jaar later ligt het al boven de 50%. Bij bloemen wordt 85 tot 86% op afstand ingekocht. Bij planten ligt het klokaandeel al jaren redelijk stabiel op 20% van de plantenomzet en 30% van het volume aan planten dat via de veiling wordt afgezet. Bij bloemen daalt het aandeel klok. In totaal daalt het aandeel van de klok in de omzet via RFH jaarlijks met 3,1%.

De verantwoordelijke man voor alle plantenklokken van Royal FloraHolland is van mening dat de veilingklok helemaal niet zwak is. Uit onderzoek van de veiling blijkt dat 88% van de klanten tevreden is over het zoeken naar het gewenste product op de klok. De tevredenheid over het betrouwbaarheid van kwaliteit en aanvoerinformatie ligt lager (71%). Ook de tevredenheid van het aanbod op de klok kan beter (74%).

Veel meer over de vlucht van koa, het behoud van de fysieke plantenklok en het versterken van de klok lees je volgende week in het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties