Drukbezochte relatiedag bouvardiateler Van Wijk

Teler Lies van Wijk heeft sinds week 9 zijn hele kas van 8 ha vol met bouvardia’s. Alle reden om handelaren en bloemisten uit te nodigen. Er kwamen er 80.

De kooplui spraken de waardering uit voor het brede en ruime aanbod van bouvardia. Er komen nu wekelijks 700.000 stelen beschikbaar, verdeeld over 17 cultivars. Grofweg is eenderde van het aanbod wit van kleur, eenderde is rose en de rest bestaat o.a. uit de kleuren rood, paars en cream. Een groene bouvardia komt najaar 2017 op de markt. Het sortiment blijft zich ontwikkelen en verbeteren, zegt woordvoerster Aaltje van Giessen. De nieuwe cultivar Crazy Pink is de laatste aanwinst. Punt van aandacht blijft de stekkwaliteit. Chrywijk teelt als enige bouvardia op de manier zoals je chrysanten teelt: 1 stek produceert 1 tak bloemen. Meerjarige productie van een stek is niet van toepassing bij het bedrijf in Brakel.

Volgens Van Giessen is bouvardia vooralsnog een typische ‘bloemistenbloem’, maar retailers in het hogere segment nemen de bloem ook op in hun sortiment. Afzet gaat voor 80% via alle klokken van Royal FloraHolland, Rhein-Maas en Euroveiling Brussel.

In 2014 maakte Van Wijk 1 ha van zijn chrysantenbedrijf vrij voor bouvardia. Een jaar later werd het 3 ha en in 2016 had het bedrijf Chrywijk in Brakel 5 ha bouvardia in productie. Met de oogst van een vak pluischrysanten voor afgelopen Vrouwendag was de omschakeling naar de teelt van bouvardia compleet. Acht hectare bouvardia is nu een feit.