Eerste verantwoord gewonnen veen met RPP-keurmerk op de markt

Lentse Potgrond en Slingerland Potgrond mogen sinds kort het RPP-label op hun substraten toepassen. Ze zijn de eerste substraatfabrikanten in Nederland met dit label. Het certificaat houdt in dat het veen verantwoord is gewonnen, met respect voor de natuur en een goede nazorg voor het veengebied.

De stichting Responsibly Produced Peat (RPP) is een Europees keurmerk voor verantwoorde veenwinning. Bij de stichting zijn diverse internationale partijen betrokken, zoals milieubewegingen, veenproducenten en substraatproducenten.

Al in 2016 werd de eigen veenderij van beide substraatfabrikanten, Hörle Torv AB in Zweden, gecertificeerd voor RPP. Sinds kort kunnen de bedrijven nu ook het eindproduct substraat labelen onder RPP. Dit betekent dat Lentse Potgrond en Slingerland Potgrond nu minimaal vijftig procent van het gebruikte veen van RPP-gecertificeerde veenlocaties afneemt. In de komende jaren moet dit groeien naar tachtig procent.

Naast veen gebruiken Lentse Potgrond en Slingerland Potgrond ongeveer dertig procent circulaire grondstoffen in hun substraten. Dat zijn onder andere boomschors, rijstkaf, houtvezel, kokosproducten en compost. Beide bedrijven streven ernaar dit percentage de komende jaren nog te laten groeien.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties