Vakblad voor de Bloemisterij Het vak EP wil eind aan octrooi op natuurlijke planteigenschappen

EP wil eind aan octrooi op natuurlijke planteigenschappen

0

Op 19 september heeft het Europees Parlement (EP) nagenoeg unaniem een resolutie aangenomen die oproept om snel een einde te maken aan octrooien op eigenschappen die zijn ingebouwd in de plant door middel van natuurlijke processen zoals kruising en selectie.

Het leek erop dat dit soort octrooien van de baan waren toen het Europees Octrooi Bureau (EOB) besloot om per 1 juli 2017 geen octrooi meer te verlenen op planten met eigenschappen die ‘het product zijn van wezenlijk biologische processen’. Echter, dit besluit werd juridisch aangevochten waardoor er nu grote onduidelijkheid heerst.

De hoogste juridische instantie van het EOB, de Grote Kamer van Beroep, buigt zich er nu over. In deze procedure mogen partijen hun standpunt inbrengen. Door de aangenomen resolutie kan het Europees Parlement zo’n inbreng formuleren die de jarenlange inzet van Plantum ondersteunt.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar