’Europese GMO-regeling niet geschikt voor steun sierteelt’

Europees Commissaris Wojciechowski van Landbouw denkt niet dat de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) van de Europese Unie de ondersteunende instrumenten biedt om de sierteeltsector te ondersteunen die zwaar wordt getroffen door de maatregelen van de coronacrisis. Wojciechowski maakte dat op donderdag 25 maart duidelijk in een videoconferentie met de Europese ministers van Landbouw.

Marktmaatregelen moeten weloverwogen worden genomen, temeer gezien het feit dat het nu lastig is de langere termijn effecten op de markt te kunnen voorspellen. Bovendien zijn er grenzen aan wat budgettair mogelijk is.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in Europees verband gewezen op de gevolgen coronamaatregelen voor de sierteeltsector. Zij vroeg de Europese Commissie om te voorzien in maatregelen zoals die binnen de Gemeenschappelijke Marktordening al bestaan voor de groenten- en fruitsector. Zij denkt daarbij aan compensatie voor geleden schade zoals steun voor het doordraaien dan wel het uit de markt nemen van sierteeltproducten.

Wel voorstellen

„Ik kan me nu wel  voorstellen dat de GMO-gelden gebruikt gaan worden om producten uit de markt te halen of te compenseren, hiermee zou zowel de markt als de teler mee geholpen zijn. Een stap waar we eigenlijk al veel eerder het GMO voor zouden moeten gebruiken”, aldus Mike Aldewereld, relatiemanager Glastuinbouw bij ABAB Accountants.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties