FH eist niet-leden te stoppen met gebruik van fust

Tulpenbroeierij Germaco is een van de vier broeiers die vorige week een brief heeft ontvangen van de veiling. In de brief dwingt FloraHolland de niet-leden te stoppen met het gebruik van fust. Doen zij dit niet, neemt de veiling juridische stappen.

Zover is het niet gekomen; de telers zijn voor de gestelde datum overgeschakeld op ander fust. Tulpenbroeier Cees de Wit vindt dat de veiling zich erg principieel opstelt. „Wij zijn bezig met de ontwikkeling van het eigen fust, maar het is nog niet klaar. Ik dacht de veiling het gebruik wel zou accepteren, zeker omdat wij de volledige vergoeding erover betalen. En de veiling gedoogt wel meer. In het buitenland kom je het FloraHolland-fust ook overal tegen”, zegt De Wit.

FloraHolland reageert dat gebruik van logistieke middelen exclusief is voorbehouden aan aanvoerders die lid zijn of een andere passende relatievorm hebben. „Wij accepteren niet dat dit gebruik toch plaatsvindt. Wij nemen passende stappen om dit gebruik te beëindigen. Wij betreuren het dat deze situatie is ontstaan. De betreffende aanvoerders zijn erop gewezen dat het opzeggen van hun lidmaatschap ook inhoudt dat er geen Royal FloraHolland middelen gebruikt mogen worden”, laat de veiling in een reactie weten.

Lees een uitgebreider interview met Cees de Wit in Vakblad voor de Bloemisterij nummer 4, die op 27 januari verschijnt.