“Fijn dat er weer een ministerie van LNV kwam”: Terugblik op Rutte-3

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in aantocht. Dat betekent dat er weer gestemd kan worden voor een nieuw kabinet. Hoe kijken brancheorganisaties Glastuinbouw Nederland en de VBN terug op Rutte- 3, en de impact voor de sierteelt? Coen Meijeraan, secretaris bij de VBN, noemt als eerste wapenfeit dat het ministerie van LNV weer terugkwam. „Daar waren we gelukkig mee. Het ministerie van EZ had niet de sectorspecifieke kennis.”

In het kabinet Rutte ll werd het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie ‘veranderd’ in het ministerie van Economische Zaken. In die periode was er dus geen minister van landbouw, en lag de focus hier minder op. Vrij snel na installatie van het kabinet Rutte-3 (oktober 2017) werd er een tuinbouwakkoord gesloten met alle brancheorganisaties. Meijeraan: „Een hoopvol begin. Voor het eerst ook dat dit zo grootschalig werd aangepakt, en dat er specifieke afspraken met de tuinbouw werden gemaakt.”

Convenant afgesloten
Een ander positief punt is dat er een convenant met alle ngo’s is afgesloten wat betreft maatschappelijk verantwoord ondernemen (Convenant INVO), en het Plastic Pact, dat landelijke aandacht kreeg in de Tweede Kamer na een discussie over fusten bij de bloemenveiling. Met het Plastic Pact wil Royal FloraHolland het Nederlandse gebruik van eenmalige plastic verpakkingen in 2025 zo ver mogelijk terugdringen.

Nijpend tekort aan woningen
Voorzitter Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland geeft aan wat er bereikt is op het gebied van internationale werknemers in de glastuinbouw. „Het bewustzijn is toegenomen dat er een nijpend tekort aan woningen is. Ook is de aanwezigheid van internationale werknemers in Nederland erkend. Daarnaast hebben we voor kortdurende arbeid een eigen keurmerk ontwikkeld wat door de politiek is erkend als een volwaardig keurmerk; het Agrarisch Keurmerk Flexwonen.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties