’Fossielvrije toekomst is geen bedreiging voor glastuinbouw’

Terwijl Nederland zich met een schok realiseert dat het binnenkort echt gedaan is met de luxe van eigen gas uit Groningen, werkt de glastuinbouw gestaag verder aan een toekomst zonder gas. Zoals in de afgelopen vijftien jaar al is gedaan. Dat was de sfeer tijdens het Energiek Event 2018, dat donderdag werd gehouden bij Delphy en Wageningen UR in Bleiswijk.

Een fossielvrije toekomst is geen bedreiging voor de sector, vond Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht. „Maar een ondernemer die iets moet, dat is niet goed. We moeten geen paniekberichten de wereld in brengen. Wel nuchter stappen zetten om onze doelen te bereiken. Het belangrijkste is dat we in 2040 klimaatneutraal zijn. En we kijken of dat in 2030 kan.”

Uit een inventarisatie van de energietransitie in de glastuinbouw blijkt dat er 70 projecten zijn die stroef lopen. Bij LTO Glaskracht zijn twee extra mensen aangenomen om deze projecten te helpen realiseren. Er worden op dit moment 15 boringen naar aardwarmte gedaan, de glastuinbouw heeft er vijftig nodig. Dat betekent dat er 750 miljoen euro nodig is.” Steeds meer beleggers zoals pensioenfondsen zijn geïnteresseerd in geothermie en klimaatneutrale kassen, merkt Van der Tak.

Fantastisch of flop?
Remco de Boer, journalist voor BNR Nieuwsradio en onderzoeker naar de energietransitie, zette vraagtekens bij het gemak waarmee minister Wiebes de 28 miljard kuub gas uit Groningen wegstreepte. Ook de opmerking van Wiebes ’ik zou geen CV-ketel meer kopen’ kon niet op zijn waardering rekenen. „Er zijn immers nog onvoldoende alternatieven ontwikkeld.”

Er gebeurt heel veel op het gebied van energie. Maar is het fantastisch of is het helemaal niks? „Veel organisaties en activisten doen alsof het helemaal geen probleem is om in 2030 fossielvrij te zijn. Dat is echter niet de waarheid”, vertelde De Boer. „Dat werkt zelfs averechts. Er zullen enorme investeringen nodig zijn en mensen kunnen teleurgesteld raken. Daarom moeten we naar een nuchterder visie. De glastuinbouw en LTO Glaskracht zijn een fantastisch voorbeeld van hoe het zou moeten.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties