‘Franse lockdown grote klap voor Keniaanse sierteelt’

Duizenden medewerkers op Keniaanse bloemenfarms verliezen hun baan vanwege de lockdown in Frankrijk. Dat verwacht Kenya Flower Council. De brancheorganisatie heeft de Keniaanse regering dringend verzocht om de Franse overheid te benaderen om de restricties voor Franse bloemisten en supermarkten in te trekken.

Kenyan Flower Council hoopt dat door het intrekken van de beperkingen duizenden banen in de Keniaanse sierteelt bespaard blijven. Ze verwacht dat de lockdown in Frankrijk, die tot 1 december duurt, grote impact heeft op kwekerijen in Kenia.

Frankrijk is na Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, de vierde markt voor Kenia. In 2018 exporteerde Kenia voor €6,36 miljoen aan bloemen naar dit land.

In Frankrijk hebben bloemenwinkels de deuren moeten sluiten. Supermarkten mogen niet-essentiële goederen niet meer verkopen, waaronder bloemen en planten.

Bestellingen afgezegd

In 2016 tekenden Kenia en Frankrijk een handelsovereenkomst ter waarde van €250 miljoen om Franse exporteurs aan te moedigen om nauw samen te werken met Keniaanse exporteurs om de Keniaanse export naar Frankrijk te bevorderen. Een tweede lockdown rijdt de export naar Frankrijk in de wielen.

De eerste lockdwon raakte de Keniaanse kwekers tussen maart en augustus hard. Kwekers vernietigden miljoenen stelen op de kwekerijen. Grote verliezen waren het gevolg. Consequenties waren dat kwekerijen salarissen verlaagden en het personeelsbestand reduceerden.

De afgelopen maanden heeft de Keniaanse sierteelt een deel van de schade goedgemaakt. „Een tweede lockdown in Europa doen deze winsten weer verdampen en zorgen voor een terugval. De handel heeft bestellingen bij Keniaanse kwekers afgezegd en prijzen op de veiling daalden met 20%”, aldus Clement Tulezi, CEO van Kenya Flower Council.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties