Gevolgen seizoensarbeid door WAB verzacht

Het kabinet trek jaarlijks € 12 miljoen uit voor scholing in sectoren met veel seizoensarbeid. Verder is minister Koolmees van Sociale Zaken bereid regels van de nieuwe wet Werken in Balans (WAB) te versoepelen in sectoren met veel seizoensarbeid.

Voor sectoren met seizoensarbeid zoals de landbouw, horeca en recreatiesector komt er geld om personeel goed te scholen. De regeringspartijen willen er de komende 5 jaar € 12 miljoen per jaar voor uittrekken. Eerder was al bekend geworden dat de regeringspartijen € 48 miljoen jaarlijks willen voor het midden- en kleinbedrijf voor het opleiden van werknemers. Die kunnen dat bijvoorbeeld gebruiken voor het opzetten van bedrijfsscholen.

Met de € 12 miljoen euro voor de sectoren met seizoensarbeid reageren de coalitiepartijen op de geplande wet die de arbeidsmarkt moet verbeteren, en die waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten. In sectoren waarin door seizoenen en weersomstandigheden de vraag naar werk onregelmatig over het jaar verdeeld is, wordt vaker met tijdelijke arbeidsovereenkomsten wordt gewerkt.

De WAB zal in die sectoren waarschijnlijk gevolgen hebben voor de inzet van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Door geld vrij te maken voor extra mogelijkheden om personeel goed te scholen, kan dit leiden tot meer duurzame arbeidsovereenkomsten.

Koolmees ook beetje overstag

In een kamerdebat over de WAB op 31 januari toonde Koolmees zich ook enigszins bereid om in de wet soepeler om te gaan te met werkzaamheden die vallen onder de huidige regeling van seizoensarbeid. Hoe komt hij later nog op terug.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties